FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libijski pobunjenici tvrde da su ih priznale nove države

Autor: kgab
RIM, 5. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Španjolska, Danska i Nizozemska priznale su Prijelazno nacionalno vijeće libijskih pobunjenika, koji se bore za svrgavanje Moamera Gadafija s vlasti, nakon što su to već učinile Italija i Francuska, izjavio je u četvrtak glasnogovornik pobunjenika Mahmud Šamam, a Nizozemska i Danska već su opovrgnule tu vijest.

"Još su nas tri zemlje jutros priznale: Nizozemska, Danska i Španjolska. Nakon ovog sastanka moglo bi ih biti još", kazao je Šamam.

"To nije točno", rekao je glasnogovornik nizozemskog ministarstva vanjskih poslova Ward Bezemer. "Nizozemska ih nije priznala".

Dansko ministarstvo vanjskih poslova također je opovrgnulo tvrdnje libijskih pobunjenika. "Danska nije formalno priznala Prijelazno vijeće libijskih pobunjenika", priopćilo je ministarstvo u Kopenhagenu.

Španjolska nije ništa službeno priopćila, ali je agencija Reuters objavila pozivajući se na svoj izvor kako Madrid ostaje pri svom stajalištu prema pobunjenicima, naime da je Prijelazno nacionalno vijeće "službena strana za pregovore".

Predstavnici španjolske vlade i diplomacije proteklih su se tjedana učestalo sastajali s pobunjeničkim vijećem. Međutim, Španjolska istodobno, kako je za Reuters rekao neimenovani diplomat u Madridu, održava i veleposlanstvo u Tripoliju.

Predstavnik libijskih pobunjenika Šamam izjavio je pred novinarima na konferenciji međunarodne koalicije protiv Gadafija i da pobunjenici imaju još novca samo za hranu, lijekove i plaće i to do kraja svibnja. Po njegovim riječima, pobunjenicima su hitno potrebne dvije do tri milijarde dolara.

Italija, koja je domaćin sastanka, ranije je pozvala i druge članice NATO-a da priznaju libijske pobunjenike.

(Hina) xkga ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙