FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: nema vijesti koje bi znatnije potaknule tržište

Autor: neba
ZAGREB, 5. svibnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje mirno trgovanje, uz mršav obujam trgovanja, jer nema vijesti koje bi znatnije potaknule tržište u jednom ili drugom smjeru.

Svih 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,07 posto, na 2.197 bodova, dok je Crobex10 stagnirao na 1.227 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 12,3 milijuna kuna, što je oko milijun kuna manje nego dan prije.

Najveći promet, gotovo 4 milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a. Cijena joj je ojačala 0,6 posto, na 257,5 kuna.

„Ni danas ne očekujem veće cjenovne pomake na domaćem tržištu. Kronično nam nedostaje likvidnosti, tako da s nestrpljenjem očekujemo ponovno pokretanje trgovanjem dionicom Ine početkom idućega tjedna“, ističe Tamas Nagy, voditelj trgovanja u investicijskom društvu Abacus brokeri.

Prosječni redovni dnevni promet dionicama od početka svibnja iznosi svega 19 milijuna kuna.

A u proteklih tjedan dana Crobex je potonuo oko 1,8 posto, ponajviše pod utjecajem pada cijene dionice HT-a, nakon ex-dividend daya, navodi Nagy.

„Poslovni rezultati kompanija za prvo tromjesečje sugeriraju nam da se veliki broj domaćih kompanija još bori s izlaskom krizom, a da su u domaćem gospodarstvu potrebne znatne promjene“, ocjenjuje Nagy.

Na svjetskim burzama investitori su na oprezu. Na Wall Streetu su u srijedu vodeći indeksi pali treći dan zaredom jer su slabi makroekonomski podaci izazvali sumnje ulagače u mogućnost nastavka trenda uspona cijena dionica.

Najveća američka agencija za zapošljavanje ADP izvijestila je jučer da je u privatnom sektoru u travnju otvoreno 179.000 radnika mjesta, manje nego što se očekivalo.

Podaci Instituta za menadžment nabavom pokazuju, pak, da je u travnju indeks uslužnog sektora pao s 57,3 na 52,8 bodova, znatno više nego što se očekivalo. To je ujedno i najslabiji rast tog sektora u osam mjeseci.

Zbog toga se i na azijskim te europskim burzama jutros trguje vrlo oprezno.

„Na inozemnim burzama i dalje vlada oprez, prvenstveno zbog iznimno visokih razina na kojima su trenutno najvažniji svjetski burzovni indeksi, pa ih svaka nešto lošija vijest lako spusti. Za daljnji rast tržišta potrebni su snažni katalizatori“, ocjenjuje Nagy.

Dodaje da će nove smjernice investitorima dati današnja odluka Europske središnje banke (ECB) o kamatnoj stopi.

„Analitičari procjenjuju da će kamate u eurozoni ostati na postojećim razinama, nakon što su prošloga mjeseca povećane za 0,25 postotnih bodova. No, s velikom pozornošću osluškivat će se na tržištu izjave predsjednika ECB-a Jean-Claude Tricheta oko mogućeg daljnjeg zaoštravanja monetarne politike“, ističe Nagy.

Uoči sjednice ECB-a euro jača, pa je njegov tečaj jučer dotaknuo i 1,4940 dolara, najvišu razinu u 17 mjeseci.

Snažan katalizator na svjetskim burzama moglo bi, pak, biti izvješće o zaposlenosti u SAD-u u travnju, koje će biti objavljeno u petak, zaključuje Nagy.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙