FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd:Odgođen nastavak procesa za zločin u Belom Manastiru

Autor: ssai
BEOGRAD, 4. svibnja 2011. (Hina) - Nastavak suđenja četvorici bivših pripadnika srpskih paravojnih postrojba za ratni zločin nad civilnim stanovništvom u Belom Manastiru u listopadu 1991., zakazan za srijedu, odgođen je za početak lipnja zbog nemogućnosti da budu ispitani svjedoci iz Hrvatske.

Predsjedatelj sudskog vijeća Dragan Mirković objasnio je kako je od hrvatskog pravosuđa obaviješten kako se nije uspjelo doći do svjedoka čije se ispitivanje očekivalo u srijedu i četvrtak te kao mogući novi termin njihova ispitivanja videovezom iz Hrvatske naveo sredinu srpnja.

U međuvremenu se, kako je rekao, očekuje nastavak dokaznog postupka početkom lipnja, ispitivanjem drugih svjedoka.

Prvooptuženi Zoran Vukšić početkom ožujka je, iznoseći svoju obranu, izjavio kako nije kriv za zločine koji mu se optužnicom stavljaju na teret. "Obitelj Čičak nisam vidio, niti znam kako izgledaju. Nisam počinio nijedan zločin i smatram da ću dokazati svoju nevinost", ustvrdio je Vukšić u obraćanju sudskom vijeću za ratne zločine višeg suda u Beogradu. Dodao je kako se u pritvoru nalazi već 15 mjeseci za nešto što nije učinio, te da je optužen na temelju neistinitih iskaza drugooptuženog Slobodana Strigića i trećeoptuženog Branka Hrnjaka koji, kako je ustvrdio, pokušavaju prikriti svoje zločine.

Na početku sudskog postupka 1. studenoga 2010. Vukšić je također izjavio da se ne osjeća krivim, odbivši tada iznijeti svoju obranu uz obrazloženje da će to učiniti tijekom postupka.

Na početku suđenja u studenome i Strigić je odbacio krivnju, ustvrdivši kako nije sudjelovao u ubojstvima, dok je Hrnjak priznao krivnju, a četvrti optuženik Velimir Bertić također ustvrdio kako nije kriv.

Oni su optuženi za ubojstvo najmanje šest civila nesrba. Terete se i za protuzakonita zatvaranja, povredu tjelesnog integriteta, zastrašivanje, teror, mučenja i nečovječna postupanja.

Po optužnici, 10. listopada 1991. ubijeni su supružnici Adam i Ana Barić, a 17. listopada Vinko Čičak i njegovi sinovi Ivan, Ante i Mate.

Za sudjelovanje u zločinu osumnjičen je i Zoran Madžarac, koji je u bijegu pa je postupak protiv njega odvojen.

Početkom prosinca svjedočila je oštećena Jadranka Čičak, koja je Zorana Vukšića označila kao sudionika u stradanju članova njezine obitelji, rekavši kako su 17. listopada u dvorište njihove obiteljske kuće došli Vukšić i Zoran Madžarac, odjeveni u maskirne vojne odore, s još dvojicom u policijskim odorama, te optužili "njezinu obitelj da su krali svinje" i pozvali ih da dođu dati izjavu u policijsku postaju u Belom Manastiru. U postaju su otišli njezin suprug Ivan Čičak, njegova braća Ante i Mate, kao i njihov otac Vinko i to je, po njezinim riječima, bio posljednji put da ih je vidjela.

Hrvatsko državno odvjetništvo 2008. ustupilo je srbijanskom državnom odvjetništvu za ratne zločine taj kazneni predmet županijskog suda u Osijeku, na temelju sporazuma o suradnji.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙