FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se mirno trgovanje, stagnacija Crobexa

Autor: neba
ZAGREB, 4. svibnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje mirno trgovanje, uz nevelike oscilacije cijena dionica, jer je većina domaćih kompanija već objavila kvartalne poslovne rezultate i jer sa svjetskih tržišta stižu vijesti koje navode na oprez.

Od 11 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 10 danas očekuje stagnaciju, a jedan porast Crobexa.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,08 posto, na 2.198 bodova, a Crobex10 0,41 posto, na 1.227 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 12,6 milijuna kuna, što je oko 10 milijuna manje nego dan prije.

Najveći promet, nešto više od 4 milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a. Cijena joj je ojačala 1,44 posto, na 255,96 kuna.

„Ni danas ne očekujem veće pomake Crobexa, ponajviše zbog toga jer su već objavljena financijska izvješća većine domaćih kompanija i tržište je odreagiralo na njih. Vraćamo se ponovno u kolotečinu, obilježenu niskom likvidnošću i stagnacijom na burzi“, ističe Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Kako dodaje, zasad ne vidi vijesti koje bi mogle znatnije pomaknuti tržište u jednom ili drugom smjeru.

Slično razmišlja i Vjeran Jureša, analitičar u investicijskom društvu To One.

„Nakon što su nekoliko dana u fokusu ulagača bili poslovni rezultati kompanija, moguće je da će ovih dana pozornost ulagača privući makroekonomski podaci, kao što su oni nedavno objavljeni o padu industrijske proizvodnje i maloprodaje, koji najavljuju pad bruto domaćeg proizvoda i u prvom ovogodišnjem kvartalu“, ističe Jureša.

Jučer je objavljeno da je promet u trgovini na malo u ožujku pao 2 posto, što je prvi pad potrošnje nakon osam mjeseci neprestanog rasta.

Nedavno je, pak, objavljeno da je industrijska proizvodnja u prvom tromjesečju pala za 4,9 posto, pa makroekonomisti drže da će i u prvom kvartalu ove godine BDP pasti.

„To bi moglo navesti ulagače na pasivnost, što je vidljivo u smanjenom prometu na burzi posljednjih dana“, kaže Jureša.

U fokusu ulagača danas će biti glavna skupština Hrvatskog telekoma (HT), na kojoj će se odlučivati o upotrebi prošlogodišnje dobiti od 1,864 milijardi kuna.

Uprava i Nadzorni odbor HT-a predlažu da se iznos od 1,863 milijardi kuna rasporedi za isplatu dividende, i to od 22,76 kuna po dionici, a približno 250 tisuća kuna u zadržanu dobit.

Uz to, danas istječe ponuda Agrokora za kupnju 23,34 posto udjela u slovenskom Mercatoru.

A nakon dva tjedna snažnog rasta, na svjetskim burzama posljednjih dana cijene dionica padaju.

Na Wall Streetu su u utorak vodeći indeksi pali, drugi dan zaredom, jer su slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija izazvali sumnje u mogućnost daljnjeg rasta tržišta.

Dow Jones indeks ostao je nepromijenjen na 12.807 bodova, dok je S&P 500 pao 0,34, a Nasdaq indeks 0,78 posto.

I na azijskim te europskim burzama cijene su dionica jutros pale, a pod najvećim su pritiskom rudarski i energetski sektor zbog pada cijena nafte i sirovina.

„Na svjetskim je burzama došlo do blage korekcije cijena dionica na niže, što se i očekivalo nakon njihovog snažnog rasta proteklih tjedana. Danas će u fokusu investitora biti izvješće agencije ADP o zaposlenosti u američkom privatnom sektoru, a nove smjernice dat će ulagačima u petak službeno izvješće američkih vlasti o ukupnoj zaposlenosti u travnju“, zaključuje Jureša.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙