FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Započelo obilježavanje vojno-redarstvene akcije "Bljesak"

Autor: zdra
OKUČANI, 1. svibnja 2011.(Hina) - Budnicom u izvedbi orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske gradskim ulicama, u Okučanima je jutros započelo obilježavanje 16. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Bljesak" kojom su hrvatske snage oslobodile zapadnu Slavoniju.

Akcija "Bljesak" počela je u 5,30 sati 1. svibnja 1995. i okončana je idući dan popodne. U toj, do tada najopsežnijoj oslobodilačkoj akciji u Domovinskom ratu, poginula su 42 hrvatska branitelja, a 162 su ranjena.

U akciji je oslobođeno 500 četvornih kilometara teritorija te uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

U spomen na poginule hrvatske branitelje i civile u "Bljesku", vijence podno središnjeg križa u Spomen parku hrvatskim vitezovima u 10,30 sati položit će i svijeće zapaliti državna i druga izaslanstva.

U Župnoj crkvi sv. Vida u 11 sati bit će služena misa zadušnica.

Tijekom dana posjetitelji će imati prigodu i razgledati Tehničko-taktički zbor naoružanja i vojne opreme MORH-a, postavljen u Zagrebačkoj ulici dok će se u večernjim satima u Domu kulture održati kulturno-zabavni program.

(Hina) xzdra yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙