FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Info dan o CIP Eko-inovacijama

Autor: dmar
ZAGREB, 2. svibnja 2011. (Hina) - U povodu otvaranja ovogodišnjeg natječaja programa Europske Unije (EU) CIP Eko-inovacije danas je održan info dan kako bi se svim zainteresiranima pružile osnovne informacije o natječaju i savjeti kako razviti dobar projektni prijedlog te ga uspješno prijaviti na natječaj.

CIP Eko-inovacije dio je EU programa potpore inovacijama te malim i srednjim tvrtkama koje se bave eko-inovativnim tehnologijama, proizvodima i uslugama koji su već tehnički ispitani i dokazani kao uspješni, ali još uvijek nisu uspjeli jače prodrijeti na tržište.

Voditeljica HGK - Europske poduzetničke mreže Vesna Torbarina naglasila je kako incijativa CIP Eko-inovacije predstavlja dio programa kojim se nastoji premostiti jaz između istraživanja i tržišta, smanjiti negativan utjecaj na okoliš te na efikasniji način koristiti resurse.

Eko-inovacije financiraju projekte u različitim sektorima koji smanjuju negativan učinak na okoliš ili promiču učinkovitije korištenje resursa. Prioritetni sektori su recikliranje materijala, zgradarstvo, sektor hrane i pića, voda (novi prioritet ove godine) te zeleno poslovanje, istaknula je Torbarina.

Savjetnica iz Izvršne agencije za konkurentnost i inovacije Europske komisije Judit Fejes napomenula je da program CIP Eko-inovacije traje od 2007. do 2013. godine, a godišnje je predviđeno 38 milijuna eura za financiranje 45 do 50 projekata.

Prosječna je veličina jednog projekta oko 1,4 milijuna eura, iz programa se osigurava 50 posto sredstava za projekt, dok 50 posto osiguravaju tvrtke u konzorciju. Ove godine natječaj traje od 28. travnja do 8. rujna, a provedba prvih projekata počinje u svibnju 2012. godine.

Na info danu predstavljena su dva hrvatska projekta koja su prošla na natječaju. Prvi primjer, Ruconbar, predstavio je dr. Stjepan Lakušić s Građevinskog fakulteta u Zagrebu. Projekt, koji je u cijelosti rad hrvatskog konzorcija, govori o proizvodnji novog tipa barijera za zaštitu od buke, načinjenih od laganog betona u kojem se kao materijal koristi i reciklirana guma.

Drugi primjer, Marine Clean, predstavio je dr. Mladen Šercer s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, a njime se želi izraditi alat za prikupljanje čvrstog i tekućeg otpada s vodotokova, razvijanje biorazgradive ambalaže, te ribarske mreže od recikliranog materijala.

(Hina) pp/xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙