FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: cijena dionice HT-a spušta Crobex indekse

Autor: neba
ZAGREB, 2. svibnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj će burzi Crobex indeksi danas biti pod pritiskom, jer se očekuje pad cijene dionice HT-a, s obzirom da je istekao rok do kojeg je ta dionica nosila pravo na dividendu za prošlu godinu.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 6 danas očekuje pad Crobexa, a 3 stagnaciju.

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna 0,44 posto, na 2.233 boda, a Crobex10 0,49 posto, na 1.246 bodova.

Redovni promet dionicama porastao je u odnosu na prethodni tjedan za 42 milijuna kuna, na 122 milijuna.

Najviše se trgovalo dionicom HT-a, kojom je ostvareno gotovo 70 milijuna kuna prometa. Cijena joj je pala 3,76 posto, na 276,03 kune.

„Najvažniji razlog povećanja prometa na domaćoj burzi bio je što se još samo prošloga tjedna mogla kupiti dionica HT-a radi ostvarivanja prava na isplatu dividende. No, cijena te dionice oslabila je na tjednoj razini jer je HT objavio rezultate koji nisu baš oduševili investitore, izvijestivši o padu prihoda i dobiti“, ističe Žaran Perić, savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.

Kako dodaje, nešto veći obujam trgovanja ostvaren je i s ostalim sastavnicama Crobexa, koje su izvijestile o svojim poslovnim rezultatima za prvo tromjesečje.

„Sada kada je većina kompanija dostavila svoja financijska izvješća za prvo tromjesečje, možemo zaključiti da su rezultati većine nadmašili očekivanja investitora te ocijeniti kako nam daju nade za nastavak dobrog poslovanja tijekom cijele godine. Pritom se izdvajaju rezultati Ine, Podravke, Petrokemije i Konzuma, dok su rezultati HT-a, Kraša te pojedinih građevinskih kompanija razočarali“, ocjenjuje Perić.

Od prošlotjednih aktivnosti na burzi, Perić još izdvaja i obustavu trgovanja dionicom Ine. Naime, od četvrtka je, po nalogu Hanfe, obustavljeno trgovanje dionicama Ine jer se MOL nije očitovao na njezin zahtjev od 4. travnja vezano uz stjecanje dionica Ine. Dionicama Ine neće se trgovati do kraja trgovinskog dana 6. svibnja.

Prošloga su tjedna i na svjetskim burzama cijene dionica porasle, drugi tjedan zaredom, jer su odlični poslovni rezultati kompanija i procjene da će američka središnja banka i dalje voditi izuzetno popustljivu monetarnu politiku potaknuli optimizam.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks skočio 2,4 posto, na 12.810 bodova, dok je S&P 500 porastao 2 posto, na 1.363 boda, a Nasdaq indeks 1,9 posto, na 2.873 boda. Za Dow Jones i S&P 500 to su najviše razine od lipnja 2008., a za Nasdaq indeks još od prosinca 2000. godine.

„Ovoga će tjedna najviše pozornosti investitora privući izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak“, navodi Perić.

U anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da je u travnju broj zaposlenih porastao za otprilike 190.000, ali da je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena na visokih 8,8 posto.

„A po svemu sudeći, danas bi na domaćem tržištu indeksi mogli pasti, jer je ex-dividend day za dionicu HT-a. Po uobičajenoj tržišnoj praksi, cijene dionica od dana kada se njima više ne može ostvariti pravo na isplatu dividende padaju otprilike za iznos dividende, koja je u slučaju HT-a 22,76 kuna po dionici“, kaže Perić.

Ipak, do kraja tjedna Perić očekuje da će se tržište stabilizirati.

„Tržište bi se do kraja tjedna moglo stabilizirati, s obzirom da poslovni rezultati kompanija potvrđuju očekivanja da bi 2011. mogla biti godina izlaska iz krize domaćeg gospodarstva“, zaključuje Perić.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙