FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN osudio Siriju i naredio istragu

Autor: vmrs
ŽENEVA, 29. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Glavno tijelo Ujedinjenih naroda za ljudska prava osudilo je u petak Siriju zbog upotrebe smrtonosne sile protiv mirnih prosvjednika i pokrenulo istragu tih ubojstava i drugih navodnih zločina.

Forum od 47 zemalja članica na hitnoj sjednici sazvanoj na američki zahtjev, prihvatio je rezoluciju sa 26 glasova za, devet protiv i sedam suzdržanih.

"Zemlje članice okupile su se da osude okrutnu taktiku kojom se služi Asadov režim da ušutka mirne prosvjednike", rekla je američka veleposlanica za ljudska prava Eileen Donahoe.

Hitnost održavanja sjednice Vijeća za ljudska prava UN-a "naglašena je današnjim strašnim vijestima o tome da režim nastavlja nasilje u gradovima diljem Sirije", dodala je.

Petnaest je ljudi ubijeno kad u sirijske snage otvorile vatru na tisuće prosvjednika koji su htjeli ući u južni grad Deru, središte šestotjedna ustanka protiv predsjednika Bašara al-Asada, rekao je u petak jedan izvor iz zdravstvene službe.

Pet izaslanstava nije došlo na glasovanje nakon žestoke rasprave i zakulisnih pregovora koji su doveli do ublažavanja teksta. Među tim izaslanstvima bili su predstavnici Saudijske Arabije, Jordana, Katara i Bahreina.

"Generalno, to je dobar rezultat, znali smo da će to biti kompromis", rekao je za Reuters Radvan Zijadah, Sirijac u egzilu i čelnik Centra za ljudska prava u Damasku.

Kina, Rusija i Pakistan glasovali su protiv, osudili miješanje u sirijske unutrašnje stvari, a vijeće optužili za dvostruke standarde.

(Hina) xvm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙