FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na lansiranju Endeavoura više od 100 VIP gostiju

Autor: dhai
WASHINGTON/ZAGREB, 29. travnja 2011. (Hina) - Američka svemirska agencija NASA u petak je domaćin posljednjeg lansiranja raketoplana Endeavour na koje je pozvala 118 VIP gostiju, uključujući predsjednika Baracka Obamu s obitelji, a agencija je objavila da očekuje i više od 700.000 gledatelja na raznim lokacijama oko Svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi.

Vanjski spremnik za gorivo Endeavoura napunjen je s više od 1890 tona tekućeg vodika i tekućeg kisika u pripremama za današnje lansiranje u 15:47 sati po lokalnom vremenu (21:47 po srednjouropskom). Punjenje spremnika počelo je poslije 6 sati ujutro i trajalo je tri sata, objavila je NASA.

Meteorolozi predviđaju 70 posto izgleda da vrijeme bude povoljno za današnje lansiranje. Jedina zabrinutost vezana je uz niske oblake i nepovoljne visinske vjetrove u vrijeme lansiranja.

Posadu raketoplana Endeavour na misiji STS-134 čine zapovjednik Mark Kelly, pilot Gregory Johnson i specijalisti misije Michael Fincke, Greg Chamitoff Andrew Feustel i Roberto Vittori, astronaut Europske svemirske agencije.

Tijekom 14-dnevne misije, Endeavour i njegova posada će na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) dopremiti Alfa magnetski spektrometar (AMS) te rezervne dijelove za postaju.

Endeavour je prvi put lansiran u svemir 7. svibnja 1992. godine a do danas je imao 25 svemirskih misija, na kojima je bilo 148 astronauta. U svemiru je proveo 280 dana, pri čemu je 4.429 puta obletio Zemlju, prevalivši 166, 003.247 kilometara. Na svojim je misijama razmjestio tri satelita, jednom je pristao na svemirsku stanicu Mir i 10 puta na ISS. Nakon posljednje, 26. misije, Endeavour ide u dekomisiju i postat će muzejski izložak u Kalifornijskom znanstvenom muzeju u Los Angelesu.

Program 'space shuttle' trebao bi završiti s misijom STS-135 u lipnju ove godine, na posljednjem letu raketoplana Atlantis.

(Hina) xdh ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙