FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sojuz poletio prema ISS-u

Autor: djan
MOSKVA, 5. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Ruska svemirska letjelica Sojuz lansirana je rano u utorak s kozmodroma u Bajkonuru prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), objavila je kontrola leta.

Zapovjednik Sojuza Aleksandar Samokutjajev, kozmonaut Andrej Borisenko i inženjer NASA-e Ron Garan nakon dva dana leta trebali bi pristati na ISS i pridružiti se tročlanoj posadi svemirske posade.

Nakon nekoliko minuta leta Sojuz je ušao u orbitu, priopćila je ruska kontrola leta smještena u moskovskom predgrađu Koroljevu, nazvanu po legendarnom tvorcu sovjetskog svemirskog programa Sergeju Koroljevu.

Za tjedan dana Rusija i svijet obilježit će 50. godišnjicu povijesna leta Jurija Gagarina u svemir, pa tako i ovaj danas lansirani Sojuz TMA-21 službeno nosi njegovo ime.

Somokutjajev, Borisenko i Garan će na ISS-u ostati šest mjeseci. Od sredine prosinca na ISS-u nalaze se ruski kozmonaut Dmitrij Kondratjev, američka astrnautkinja Cady Coleman i astronaut Europske svemirske agencije Paolo Nespoli iz Italije.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙