FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ina i OMV o novom Pravilniku o cijenama derivata

Autor: nbrc
ZAGREB, 4. travnja 2011. (Hina) - Naftne kompanije pridržavat će se novog Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, ali za same cijene svoje kupce tek upućuju da prate njihove internet stranice, sažetak je iz odgovora na upite o novom Pravilniku i novim cijenama koje bi se primjenjivale od ponoći.

"INA će se u svom poslovanju, kao i do sada pridržavati svih uvjeta iz Pravilnika te će svoje cijene korigirati sukladno istome", odgovorili su iz Ine dodajući da će njihove cijene i dalje biti dostupne na internet stranici Ine od trenutka njihova važenja.

Iako su upiti o novom Pravilniku bili poslani na pet velikih distributera, uz Inu, odgovorili su još samo iz OMV-a Hrvatska iz kojeg poručuju da se prilikom promjene maloprodajnih cijena "striktno pridržavaju odredbi Pravilnika".

"Ako dođe do promijene cijena, nove cijene objavit ćemo na web stranicama OMV Hrvatska", navode iz te kompanije.

Prema novom Pravilniku, čija je primjena počela danas, Ministarstvo gospodarstva utvrđuje i na svojim internetskim stranicama objavljuje najviše maloprodajne cijene pojedinih naftnih derivata koje će vrijediti idućih 14 dana, a tijekom ta dva tjedna naftne kompanije mogu mijenjati svoje cijene, ali one ne smiju prijeći najvišu dopuštenu razinu.

Ministarstvo je tako danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena derivata u razdoblju od 5. do 18. travnja, a prema tomu cijene derivata, izuzev eurodizela BS, od ponoći mogu rasti za tri do 18 lipa po litri.

Kako naftne kompanije uglavnom imaju cijene na najvišim dopuštenim razinama, ili neke imaju i dvije vrste nekih goriva od kojih je jedna uobičajeno na najvišoj razini, a druga vrsta s nešto nižom cijenom (kao što je slučaj kod Ine koja ima eurosuper BS s nešto nižom cijenom od Ina eurosupera BS class koji je na najvišoj razini, ili kod OMV-a s eurodizelom BS i eurodizelom BS maxxmotion), za očekivati je da će uglavnom pratiti i poskupljenja koja dopušta Ministarstvo.

Iz naftnih se kompanija danas nije mogao dobiti ni precizan odgovor kakva će biti njihova politika s cijenama na autocestama i na postajama na morskoj obali koje imaju mogućnost direktne opskrbe gorivom plovila, s obzirom na novi Pravilnik dopušta njihovo slobodno formiranje (izuzetak je plavi dizel čija je cijena i na tim postajama ograničena).

Iz Ine su tek odgovorili da primjenjivanje takvih mogućnosti spada u domenu poslovne odluke kompanije.

"U slučaju primjene od strane Ine, i ove će cijene biti dostupne na našoj internet stranici od trenutka stupanja na snagu, te će i dalje biti temeljene na transparentnom i objektivnom sustavu u skladu sa svim drugim primjenjivim zakonskim odredbama te tržišnim okolnostima", naveli su iz Ine koja ima 38 postaja na autocestama te 34 obalne postaje na kojima je moguća direktna opskrba plovila gorivom.

OMV Hrvatska, kako navode iz te kompanije, ima 62 benzinska servisa diljem Hrvatske, od koji se 14 nalazi na autocestama i dvije u marinama.

(Hina) xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙