FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: u fokusu dionica HT-a i financijska izvješća

Autor: neba
ZAGREB, 29. travnja 2011. (Hina) - U fokusu ulagača na Zagrebačkoj burzi i danas će biti kvartalni poslovni rezultati domaćih kompanija i dionica HT-a, jer se još samo danas kupnjom te dionice može ostvariti pravo na isplatu dividende od 22,76 kuna.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Indeksi su jučer prekinuli 5-dnevni pozitivni niz. Crobex indeks oslabio je 0,36 posto, na 2.229 bodova, a Crobex10 0,56 posto, na 1.248 bodova.

Redovni promet dionicama premašio je 37 milijuna kuna, što je oko 7 milijuna više nego dan prije.

Većina prometa, više od 24 milijuna kuna, ostvarena je dionicom HT-a. Pritom joj je cijena oslabila 1,81 posto, na 280,82 kune, nakon što je kompanija objavila pad prihoda i dobiti u prvom kvartalu.

Veći pad cijene, za 2,63 posto, jučer je zabilježila i dionica Atlantic Grupe, nakon objave da je prvom tromjesečju ostvarila gubitak od oko 11 milijuna kuna, uglavnom zbog značajnog rasta poslovnih i financijskih rashoda.

Ericsson Nikola Tesla izvijestio je, pak, o padu neto dobiti za 5 posto u prva tri mjeseca, a cijena te dionice oslabila je 0,5 posto.

„Očekujem danas relativno mirno trgovanje na domaćem tržištu, a u fokusu ulagača bit će nova financijska izvješća kompanija. Najviše će se, kao i proteklih dana, trgovati dionicom HT-a, jer je danas posljednji dan za njezinu kupnju kako bi se ostvarilo pravo na isplatu dividende“, ističe Maja Bešević, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Za danas su objavu financijskih izvješća najavili, među ostalima, Jadranski naftovod i IGH, dok će Uprava Ine održati novinsku konferenciju na kojoj će objaviti poslovne rezultate.

Dionicom Ine, po rješenju HANFA-e, neće se trgovati do 6. svibnja.

„Nakon ponedjeljka, kada nastupa ex-dividend day za dionicu HT-a, zbog čega se očekuje veći promet njome, domaće tržište moglo bi ponovno utonuti u letargiju, budući da se do kraja idućega tjedna neće trgovati dionicom Ine“, navodi Bešević.

Kako dodaje, još je prerano za ocjenu sezone objave poslovnih rezultata, no smatra da bi ovaj i eventualno idući kvartal domaće kompanije mogle svojim zaradama dosegnuti dno, te da bi nakon toga mogao uslijediti njihov oporavak, ponajprije izvozno orijentiranih kompanija.

A zahvaljujući dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija, na Wall Streetu su i u četvrtak, treći dan zaredom, cijene dionica porasle.

„Od 5.400 kompanija, čije su dionice izlistane na njujorškoj burzi, oko 1.800 kompanija do sada je objavilo svoje poslovne rezultate za prvo tromjesečje, pri čemu ih je 800 premašilo očekivanja analitičar, a tek 300 razočaralo. Na američkom tržištu sezona objava rezultata zasad je prilično solidna i daje poticaj investitorima“, kaže Bešević.

Na azijskim i europskim su burzama cijene dionica jutros pale nakon višednevnog uspona. Ulagače je razočarao podatak o usporavanju rasta američkog gospodarstva u prvom tromjesečju na 1,8 posto, s 3,1 u zadnjem lanjskom kvartalu.

Od domaćih makroekonomskih pokazatelja, danas će Državni zavod za statistiku objaviti izvješće o industrijskoj proizvodnji u ožujku, a šest makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u tom mjesecu industrija oslabila za 0,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Njihove procjene znatno se razlikuju. Četvoro očekuje pad proizvodnje između 0,5 i 3,5 posto, dok dvoje očekuje rast od 2 do 3 posto.

U siječnju je industrijska proizvodnja potonula oštrih 6,7 posto, a u veljači 4,1 posto na godišnjoj razini.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙