FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mađari u dijaspori moći će glasovati na izborima

Autor: bcav
BUDIMPEŠTA, 28. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Mađarska vlada planira u sklopu reforme izbornog zakonodavstva dati pravo glasa etničkim Mađarima koji žive u zemljama središnje Europe, objavio je u četvrtak visoki dužnosnik vladajuće stranke.

Novi izborni zakon, koji bi trebao biti usvojen do 1. siječnja 2012., nadovezuje se na jedan od prvih poteza desničarske stranke Fidesz nakon preuzimanja vlasti u svibnju prošle godine kada je olakšano dobivanje državljanstva za više od dva milijuna Mađara u regiji.

"Željeli bismo dati pravo glasa Mađarima izvan domovine", rekao je predsjednik kluba zastupnika Fidesza Janos Lazar novinskom portalu index.hu.

Kritičari vladajuće stranke kažu da je taj potez dio strategije jačanja Fidesza. Idući izbori, na kojima će Mađari u dijaspori moći glasovati, zakazani su za 2014. godinu.

Etnički Mađari žive u svim susjednim zemljama, a najviše ih je u Slovačkoj, Rumunjskoj, Srbiji, Hrvatskoj i Ukrajini. Njihovi preci izgubili su mađarsko državljanstvo prema mirovnom Trianonskom sporazumu na kraju Prvog svjetskog rata kojim je prestala postojati Austro-Ugarska Monarhija.

Lazar je rekao da sve pojedinosti promjena zakona još nisu poznate, ali je citirao hrvatski i talijanski izborni zakon kao primjere u kojima državljani koji žive izvan tih zemalja mogu glasovati na posebnim listama.

(Hina) xbcav ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙