FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ostavka bolivijskog istražitelja o uroti protiv Moralesa

Autor: vrad
LA PAZ, 26. travnja 2011. (Hina/AFP) - Državni tužitelj koji vodi istragu o navodnoj uroti protiv bolivijskog predsjednika Eva Moralesa 2009. koja se završila smrću trojice europskih "plaćenika", dao je ostavku na dužnost rekavši da je primio "anonimne prijetnje", javila je u utorak privatna televizija.

"U zadnje dvije godine primio sam niz anonimnih poruka u kojima se prijeti meni i mojoj obitelji. Zbog toga mi je bila i dodijeljena osobna pratnja", rekao je Marcelo Sosa u pismu ostavke upućenom ministarstvu pravosuđa koje je objavila televizijska mreža PAT.

Sosa je istraživao o navodnoj uroti protiv Moralesa, jednog od vođa latinoameričke radikalne ljevice, koja je "razotkrivena" u travnju 2009.

Tada je policija u hotelu u Santa Cruzu ubila bolivijsko-hrvatsko-mađarskog državljanina, veterana balkanskih ratova, Irca i Mađara, ali je oporba odmah upozorila da je riječ o manipulaciji.

Nakon toga je u vezi s istragom optuženo 39 osoba, većinom povezanih s konzervativnom oporbom.

Kako navode vlasti, urota koju su financirali oporbeni krugovi, bila je uperena protiv visokih državnih dužnosnika, s konačnim ciljem da potakne odcjepljenje plinom bogatog istoka zemlje.

Ostavka tužitelja Sose događa se gotovo dva tjedna pošto je bolivijski sudac odbacio njegove zaključke, ocijenivši da je spis "loše pripremljen" i "nejasan" i zatražio da ga izmijeni.

Državno tužiteljstvo još nije imenovalo njegova nasljednika.

Skeptici misle da je riječ o namještaljci i da je država, ako je urote uopće bilo, ubacila svoje ljude među urotnike i da je manipulirala njome kako bi opravdala kasniji progon oporbe.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙