FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak 31. ožujka

Autor: spuc
ZAGREB, 30. ožujka 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za četvrtak 31. ožujka:

RAMALAH/TEL AVIV - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor drugoga dana službenoga posjeta Izraelu sastat će se s palestinskim premijerom Salamom Fajadom u Ramalahu te s predsjednikom palestinske samouprave Mahmudom Abasom. Nakon toga premijerka će sudjelovati na izraelsko-hrvatskom poslovnom forumu u Tel Avivu, nakon čega će se susresti s izraelskim ministrom industrije, trgovine i rada Shalomom Simhonom. Izrael je 1992. priznao Hrvatsku, ali diplomatski su odnosi uspostavljeni tek 1997., nakon što je tadašnja hrvatska vlast pristala objaviti izjavu kojom se izraelskom narodu i vladi Države Izrael ispričala zbog zločina počinjenih protiv židovskog naroda tijekom Drugog svjetskog rata. Otada su bilateralni sastanci na najvišim razinama česti, a najviši dužnosnici obiju zemalja uvijek ističu dobru suradnju na svim poljima.

PARIZ - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić boravi u višednevnom službenom posjetu Francuskoj. U četvrtak bi se trebao sastati s predsjednikom Nacionalne skupštine Bernardom Accoyerom, te s hrvatskom zajednicom i istaknutim Hrvatima u Parizu. Uz dovršetak hrvatskih pregovora s Unijom, planiran za lipanj odnosno do dovršetka mađarskog predsjedanja Unijom, ostale očekivane teme razgovora su hrvatsko-francuska parlamentarna suradnja, te jačanje gospodarskih i kulturnih veza.

ZAGREB - Izaslanstvo Kluba zastupnika CDU/CSU-a njemačkog Bundestaga posjetit će Hrvatski sabor i susresti se s njegovim dužnosnicima - potpredsjednikom Hrvatskoga sabora i predsjednikom Odbora za europske integracije Nevenom Mimicom (10:00 sati), predsjednicom Nacionalnog odbora Vesnom Pusić (10:45 sati), predsjednikom Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Željkom Jovanovićem (11:30 sati) i predsjednikom Odbora za međuparlamentarnu suradnju Miloradom Pupovcem (12:15 sati), (Hrvatski Sabor, Trg Sv. Marka 6, dvorana Janka Draškovića)

ZAGREB - Srbijanski Helsinški odbor za ljudska prava predstavlja knjigu "Rat u brojkama: demografski gubici u ratovima na teritoriju bivše Jugoslavije 1991-1999. godine" Ewe Tabeau, koja je za potrebe haaškoga tužiteljstva do sada priredila veliki broj stručnih izvješća o stradanjima tijekom rata na području BiH. U raspravi bi trebali sudjelovati Geoffrey Nice, bivši haaški tužitelj i Helge Brunborg - stručnjakinja ICTY-ja za demografiju i viši istraživač u norveškom Statističkom zavodu. (Filozofski fakultet, Ivana Lučića 3, 12.30 sati).

TOKIO/PEKING - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy će u četvrtak iz Kine otputovati u Japan kako bi pokazao međunarodnu potporu i solidarnost s tom zemljom nakon razornog potresa u kojem su 11. ožujka stradali deseci tisuća Japanaca. Sarkozy će prije Japana u Nankingu sudjelovati na seminaru o međunarodnom monetarnom sustavu u Nankingu. Sarkozy se u srijedu u Pekingu sastao s kineskim kolegom Huuom Jintaoom, a u Nankingu će otvoriti seminar ministara financija, guvernera središnjih banaka i stručnjaka zemalja članica G20 koji okuplja članice industrijski najrazvijenije zemlje, te nova gospodarstva u usponu poput Kine, Brazila i Indije.

PORT AU PRINCE - Očekuje se objavljivanje preliminarnih rezultata na haićanskim predsjedničkim izborima. Kandidat Michel Martelly, po podacima iz zapisnika koje su objavili elektronski mediji nakon drugog kruga održanog prije desetak dana, nadmoćno vodi. Michel Martelly, popularni pjevač kojeg njegovi prtisaše od milja zovu Ćelavac, natjecao se u drugom krugu s Mirlande Manigat, bivšom prvom damom Haitija i legalistkinjom. Konačni rezultati izbora trebaju se objaviti 16. travnja.

Dežurni urednici:

Noć: Srđan Baković

Prijepodne: Sonja Duška Gerić Koren

Poslijepodne: Domagoj Janković

Večer: Slavoljub Leko

Tel: **385 1 4808 645

Fax: **385 1 4808 822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xps ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙