FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska udruga logoraša: dopustili smo da nas osude i pogaze

Autor: vsik
OSIJEK,19. travnja, 2011.(Hina) - Predsjednik Hrvatske udruge logoraša Tomislav Hajduković na današnjoj je konferenciji za novinare u Osijeku ocijenio da je haaškom presudom osuđen i osramoćen svaki hrvatski građanin, a pogotovo ranjeni hrvatski branitelji i sve žrtve Domovinskog rata, među kojima su i logoraši srpskih koncentracijskih logora, a za sve su krivi oni koji su vodili Hrvatsku i dopustili da se svijet okrutno poigra sa svima nama.

Optužio je bivšeg premijera Ivu Sanadera jer je predao Gotovinu, a Mesića jer je predao transkripte, prozvavši i sve one "koji su stalno bili u vrhu i sve znali, a zbog osobnih su probitaka šutjeli". To se, dodao je, odnosi i na ministre pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović, Vesnu Škare-Ožbolt, Anu Lovrin i Ivana Šimonovića, bivšeg ministra policije Ivana Jarnjaka, pokojnog premijera Ivicu Račana, bivšeg ministra vanjskih poslova Matu Granića i "Vladimira Šeksa koji je uvijek svemu kumovao".

Kako je rekao, sramotna je i "uloga generala Jacquesa Kleina, za čijeg je mandata u okupiranu dijelu hrvatskog Podunavlja ubijeno 600 osoba", upitavši se tko je za njihovu smrt uopće odgovarao".

Kroz srpske koncentracijske logore prošlo je oko 30.000 ljudi, čak tri stotine je ubijeno, a svi ostali mučeni su i danas žive s teškim posljedicama iživljavanja.

"Uostalom kakva je to hrvatska politika koja je dopustila da se zgaze svete žrtve Vukovara, Dalja, Borova Sela, Aljmaša, Erduta, prvog do temelja spaljenog hrvatskog sela Ćelija i svih hrvatskih krajeva koje je agresor napao".

Za odvjetnike osuđenih generala rekao je da "moraju skriti glavu u pijesak" te kako bi i početnici bolje obavili posao, "jer ovi nisu obranili ni jednu od točaka optužnice".

Za susret hrvatskog i srbijanskog predsjednika Ive Josipovića i Borisa Tadića ustvrdio je kako je "bio koban za Hrvatsku, logoraše i branitelje jer smo osim Tadićevih laži dobili osudu i generala i Hrvatske".

Predsjedniku Josipoviću je poručio da pronađe "poštene i pametne suradnike", a ne da u "njegovu kabinetu sjede Budimir Lončar, Siniša Tatalović", a uz njih da Hrvatsku vode Vojislav Stanimirović, te Milorad Pupovac i Slobodan Uzelac "kao i glavni pokretač Savo Štrbac". Zamjerio je premijerki Jadranki Kosor što na nedavnu sastanku s predstavnicima 42 udruga nije i njega pozvala jer, kako je rekao, "on bi bez dlake na jeziku o svemu govorio".

Hajduković je istaknuo kako je nužno u Hrvatskoj što prije osnovati krovnu udrugu svih branitelja i stradalnika, koja će se baviti interesima svih sudionika Domovinskog rata .

(Hina) xvsik yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙