FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Aidan White: medijima je državna potpora potrebnija no ikad

Autor: svuk
BRUXELLES, 27. travnja 2011.(Hina) - Tradicionalni mediji teško su stradali zbog financijske krize i pojave interneta i stoga im je više nego ikad potrebna državna pomoć, ocijenio je bivši čelnik Međunarodne federacije novinara (IFJ) Aidan White.

White je u intervjuu za internetski portal EurActiv izjavio da su seljenje oglašivača na internet te spajanje pisanih i audiovizualnih medija teško pogodile tradicionalne medije, da su medijske kuće koje pokrivaju Bruxelles suočene s teškom dvojbom u pokušaju da se prilagode stvarnosti 21. stoljeća te da je digitalna revolucija dala veliki doprinos slobodi izražavanja, ali je istodobno i medije suočila s teškim izazovima.

"Rezultat toga je da je sposobnost medija, poglavito novina, da ostanu profitabilne doživjela težak udarac, jer novinska naklada već godinama opada. Sada smo u tranzicijskom razdoblju, u to nema sumnje", rekao je White.

U toj tranziciji stradali su brojni mediji u Europi i sjevernoj Americi, smanjene su investicije za školovanje i osposobljavanje novinare, u istraživačko novinarstvo i strana dopisništva, što je dovelo do pada kvalitete novinarstva, do senzacionalizma i površnog pokrivanja složenih pitanja, smatra White.

"Sada se doista postavlja pitanje može li privatni sektor osigurati pluralizam informiranja i pouzdane informacije, što je korisno za demokraciju", ističe White.

On se zauzima za to da se novinarski rad prizna "kao bitno javno dobro" i da je državna potpora medijima "sada potrebnija nego ikad".

White navodi kako i među samim novinarima i njihovim redakcijama postoji otpor prema državnim potporama, ali da se to mora promijeniti i da društvo mora priznati da je "novinarstvo bitno javno dobro i da nema ničeg lošeg u tome da dobiva državni novac".

White priznaje da to otvara pitanje neovisnosti uređivačke politike. "Sada je pitanje kako se to može napraviti na otvoreni i demokratski način i kako se to može učiniti, a da se ne kompromitira neovisnost koju mediji moraju imati", rekao je White, koji je na čelu IFJ-a bio 24 godine.

(Hina) xsv ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙