FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: kretanje Crobexa pod utjecajem dionica HT-a i Ine

Autor: neba
ZAGREB, 27. travnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi i danas bi indeksi mogli biti pod utjecajem kretanja cijena dionica HT-a i Ine, koje su posljednjih dana u nešto većem fokusu investitora zbog predstojećih godišnjih skupština i odluka o dividendama.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje porast Crobexa, a 3 stagnaciju.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,31 posto, na 2.231 bod, dok je Crobex10 porastao 0,79 posto, na 1.250 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je gotovo 27 milijuna kuna, te je bio dvostruko veći nego prethodnoga trgovinskoga dana.

Većina prometa, gotovo 20 milijuna kuna, jučer je ostvarena dionicama HT-a i Ine.

Pritom je dionica HT-a poskupjela 0,59 posto, na 288,5 kuna. Cijena dionice Ine skočila je, pak, 4,22 posto, na novu rekordnu razinu od 4.194,99 kuna.

„Na domaćem tržištu moguće je danas pozitivno ozračje, ponajviše pod utjecajem snažnog uzleta cijena dionica na svjetskim burzama uslijed boljih od očekivanja poslovnih rezultata američkih kompanija i slabog tečaja dolara“, ističe Vjeran Jureša, analitičar u investicijskom društvu To One.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica skočile na najviše razine u gotovo tri godine, što se zahvaljuje odličnim kvartalnim poslovnim rezultatima niza kompanija.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, dok se na europskim burzama trguje oprezno.

Od sutra bi, navodi Jureša, nove smjernice investitorima mogle stizati od objave tromjesečnih poslovnih rezultata velikih domaćih kompanija, među kojima HT-a, Ericsson Nikole Tesle i Atlantic grupe.

„Financijska izvješća domaćih kompanija za prvo tromjesečje izazvat će nešto volatilnije trgovanje, ali i odrediti daljnji smjer kretanja domaćeg tržišta“, ocjenjuje Jureša.

A zasad još nema poticajnih vijesti iz domaćeg sektora.

„Očekujem nastavak stagnacije domaćih burzovnih indeksa, jer nema poticajnih vijesti iz domaćeg poslovnog sektora. U fokusu investitora bit će dionica HT-a zbog toga što je u petak zadnji dan za njezinu kupnju da bi se ostvarilo pravo na isplatu dividende“, kaže Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Kako dodaje, u većem fokusu tržišnih sudionika mogla bi ponovno biti i dionica Ine, koja je jučer dosegnula novu rekordnu razinu.

„Teško je procjenjivati njezino daljnje kretanje, jer mnogo se neočekivanih stvari već događalo posljednjih mjeseci oko Ine“, navodi Bošković.

Na inozemnim burzama, pak, Bošković očekuje danas nešto opreznije trgovanje, uoči odluka Feda o monetarnoj politici u SAD-u te novinske konferencije predsjednika Feda Bena Bernankea.

„Ne očekuje se dizanje kamatnih stopa u SAD-u, no investitori će pratiti signale Bernankea o daljnjem smjeru američke monetarne politike te procjene o gospodarskom rastu“, zaključuje Bošković.

Od domaćih vijesti u fokusu ulagača bit će i dalje nastojanja Agrokora da stekne 23,34 posto dionica slovenskog maloprodajnog lanca Mercatora. Slovenski ured za zaštitu tržišnog natjecanja ograničio je Pivovarni Laško (PL) slobodno raspolaganje dionicama Mercatora, čime je ustvari spriječio eventualno odluku nadzornog odbora PL-a o prodaju tih dionica Agrokoru.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙