FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: u fokusu dionica Ine, vijesti iz Podravke, Agrokora…

Autor: neba
ZAGREB, 26. travnja 2011. (Hina) - Indeksi Zagrebačke burze i danas bi mogli biti pod najvećim utjecajem kretanja cijene dionice Ine, kao i u petak, a ulagači će pratiti i vijesti u vezi Podravke te Agrokora i njegove ponude za Mercator.

Od 10 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 8 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna 1,22 posto, na 2.224 boda, dok je Crobex10 porastao 1,46 posto, na 1.240 bodova.

Redovni tjedni promet dionicama porastao je u odnosu na prethodni tjedan za otprilike 12 milijuna kuna, dosegnuvši 80 milijuna.

Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, više od 33 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila za 0,07 posto, na 286,80 kuna.

Slijedi dionica Ine, s gotovo 12 milijuna kuna prometa, i skokom cijene za 11,8 posto, na 4.025 kuna. Većina prometa dionicom Ine ostvarena je u petak, više od 8 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena skočila 5,6 posto.

„Kretanje indeksa na domaćoj burzi i danas bi moglo biti ponajviše pod utjecajem kretanja cijene dionica Ine, koja je u petak skočila za više od 5 posto te tako znatno doprinijela rastu Crobexa na tjednoj razini. U većem fokusu investitora mogla bi biti i Podravka zbog moguće suradnje s kineskim partnerom na greenfield investiciji u Koprivnici“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisen Consultingu.

Predsjednik uprave Podravke Miroslav Vitković u intervjuu Večernjem listu najavio je mogućnost ulaganja jedne kineske kompanije u proizvodnju glutamina, sastojka Vegete.

Vitković nije želio prognozirati izglede za realizaciju te investicije, vrijedne oko 100 milijuna dolara. Izaslanstvo kineske kompanije dolazi u četvrtak na razgovore u Koprivnicu.

Investitori će pratiti i razvoj situacije s ponudom Agrokora za preuzimanje slovenskog trgovačkog lanca Mercator, dodaje Franin.

Kako piše Poslovni dnevnik, najranije danas, a najkasnije do petka, kada istječe valjanost Agrokorove produžene ponude s cijenom povećanom s 206 na 221 euro za dionicu Mercatora, Pivovarna Laško odlučit će hoće li doista prodati svoj paket od 23,34 posto dionica u Mercatoru.

Na domaćem se tržištu ovoga tjedna očekuje i intenziviranje sezone objave tromjesečnih financijskih izvješća kompanija, pri čemu su HT, Ericsson Nikola Tesla i Atlantic grupa izvješća najavili za četvrtak, 28. travnja.

U međuvremenu, sa svjetskih burzi ne stižu poticajni signali. Uz najmršaviji obujam trgovanja u ovoj godini, na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale jer se ulagači plaše da bi rast cijena sirovina mogao nagristi zarade kompanija.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, djelomično i zbog opreza ulagača uoči sjednice čelnika američke središnje banke koja bi mogla pokazati dolazi li do zaokreta u Fedovoj monetarnoj politici.

„Na svjetskim burzama trgovanje bi moglo biti oprezno uoči današnjeg početka redovitog zasjedanja Feda. Nove smjernice investitorima dat će i podatak o povjerenju američkih potrošača“, zaključuje Franin.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙