FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uhićen bivši član HEP-ove uprave Ante Despot

Autor: amat
ZAGREB, 22. travnja 2011. (Hina) - Bivši član uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ante Despot uhićen je jutros u svom stanu u Zagrebu, zbog sumnje da je primao mito te HEP oštetio zlouporabom položaja i ovlasti.

Njegovi odvjetnici Ante Madunić i Mate Matić potvrdili su da je Despot uhićen nešto iza 7 sati u svom domu u Bužanovoj ulici koji su policajci pritom pretresli u potrazi za dokazima. Iza 13 sati trebao bi biti ispitan u sjedištu USKOK-a u Gajevoj ulici.

Budući da se Despot još nije pojavio pred USKOK-ovim istražiteljima njegovi odvjetnici nisu mogli reći što mu se točno stavlja na teret te kolika je procjenjena materijalna šteta.

Neslužbeno se doznaje da je razlog uhićenja sumnja da je kao član uprave HEP-a primao mito kako bi tvrtkama koje su surađivale s nacionalnom eloektroenergetskom kompanijom pogodovao u poslovima s termoelektranama u Sisku i Rijeci. Navodno se radilo o najtečajima za tehničku zaštitu te nabavu aditiva za elektrane.

Despot je široj javnosti postao poznat kao zet bivšeg šefa carine i rizničara HDZ-a Mladena Barišića uhićenog u aferi Fimi media. Nakon Barišićeva uhićenja prvi je puta pretresen Despotov stan u Bužanovoj ulici u kojemu je tada pronađeno više od dva milijuna kuna.

U medijima se Despota nakon toga često spominjalo kao osobu ključnu za uzimanje provizija za nemještene poslove s HEP-om tvrtkom. Bivši predsjednik HEP-ove uprave Ivan Mravak USKOK-ovim je istražiteljima navodno posvjedočio da je Despotov stan od 107 četvornih metara, po političkom nalogu, najprije morao kupiti HEP da bi ga on kao zaposlenik mogao otkupiti po povlaštenim uvjetima.

Upravo zbog tog stana protiv Despota je, zajedno s još šest HEP-ovih dužnosnika, Državno odvjetništvo krajem ožujka zatražilo istragu zbog prodaje HEP-ovih stanova.

(Hina) xam yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙