FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zatraženo izručenje Vučurevića

Autor: sobr
ZAGREB, 8. travnja 2011. (Hina) - Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa zatražilo je od Srbije izručenje ratnoga gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića, optuženog zbog ratnog zločina protiv civila na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika između 1991. i 1995.

"Nakon službene obavijesti o uhićenju Vučurevića prikupili smo potrebnu dokumentaciju i srbijanskim vlastima uputili zahtjev za izručenjem", rekla je za Hinu glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić.

Postupak izručenja, kako je prije rečeno, provest će se po odredbama Europske konvencije o izručenju i Ugovoru o izručenju između Hrvatske i Srbije.

Protiv Vučurevića je u listopadu 2008. dubrovačko Županijsko državno odvjetništvo podignulo optužnicu zbog ratnog zločina protiv civila na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika između 1991. i 1995. Kao ratni gradonačelnik Trebinja, tereti se za bombardiranje Dubrovnika tijekom agresije na Hrvatsku.

Srbijanska je policija Vučurevića uhitila u ponedjeljak na prijelazu Karakaju, između Zvornika (BiH) i Malog Zvornika (Srbija), po međunarodnoj tjeralici koju je raspisala Hrvatska.

Nakon uhićenja u Srbiji ga je ispitao istražni sudac i zadržao ga u pritvoru.

Mediji u BiH pišu da je ratni gradonačelnik Trebinja od 2003. pod istragom i u toj državi. Županijsko tužiteljstvo u Mostaru Vučurevića sumnjiči da je zajedno s ratnim suradnicima zapovjedno i izravno odgovoran za progon više od pet i pol tisuća Bošnjaka s područja trebinjske općine te za ubojstvo najmanje 17 osoba i zlostavljanje 86, od kojih su četiri poslije umrle. Vučurević i njegovi najbliži suradnici sumnjiče se i za prisilnu mobilizaciju Hrvata i Bošnjaka u JNA kako bi ih se slalo na dubrovačko ratište.

Mediji u BiH pišu kako se ne zna hoće li i ta država od Srbije tražiti izručenje Vučurevića koji, po dosad poznatim podacima, ima samo bosanskohercegovačko državljanstvo.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙