FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izabrani i zadnji izaslanici za Dom naroda Parlamenta FBiH

Autor: zkre
MOSTAR, 21. travnja 2011. (Hina) - Skupština Hercegbosanske županije (HBŽ), kao posljednja od deset u Federaciji BiH, izabrala je u četvrtak izaslanike u Dom naroda Parlamenta FBiH, čime je dovršen prvi dio procedure izbora izaslanika u gornji, nacionalno koncipirani dom ovoga entiteta koji je ranije u nepotpunom sastavu izabrao prijepornu izvršnu vlast.

Nakon što su dva HDZ-a punih šest mjeseci nakon izbora blokirala izbor izaslanika za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, iz reda Hrvata u skupštini HBŽ-a izabrani su Stipo Pelivan iz HDZ-a BiH te Josip Perić iz HSP-a BiH. S ovim izaslanikom iz HSP-a je grupacija stranaka okupljena oko SDP-a, a koju čine i Narodna stranka Radom za boljitak, dobila šestog hrvatskog izaslanika u Domu naroda Federacije BiH od ukupno njih 17 čime imaju potrebnu trećinu glasova u nacionalnom klubu za prihvaćanje svih odluka u tome domu naspram dva HDZ-a BiH.

Rezultate glasovanja u HBŽ-u treba još potvrditi Središnje izborno povjerenstvo (SIP). U slučaju da u Domu naroda jedan od tri nacionalna kluba Hrvata, Bošnjaka i Srba ne bude popunjen s po 17 izaslanika, po formuli kako je to predviđeno Ustavom Federacije i Izbornim zakonom BiH, pristupit će se drugom krugu biranja nacionalnih izaslanika iz onih županijskih skupština u kojima postoje predstavnici tih naroda, te popunjavanje sedam mjesta u Domu naroda koji su rezervirani za predstavnike 'ostalih', odnosno nacionalnih manjina. Tek kada se popune svi nacionalni klubovi, SIP je najavio da će podijeliti potvrde o mandatima izabranim izaslanicima u Domu naroda.

Vlast u Federaciji BiH je potkraj ožujka uspostavila grupacija stranaka okupljena oko SDP-a BiH, što je Središnje izborno povjerenstvo ocijenilo nelegalnim. Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko u međuvremenu je privremeno suspendirao odluku SIP-a dok se o tome očituje Ustavni sud Federacije BiH. Ustavni sud FBiH je odbio raspravljati o legalnosti nove vlasti budući je donedavna predsjednica Borjana Krišto povukla ranije upućeni zahtjev, izražavajući sumnje da bi ovaj sud mogao odlučivati pod pritiskom međunarodne zajednice.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙