FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čović: HNS nije uspostavljen kao usporedno tijelo

Autor: zkre
MOSTAR, 21. travnja 2011. (Hina) - Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskoga narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović kazao je u četvrtak da na ovotjednu zasjedanju HNS-a nije uspostavljeno usporedno tijelo vlasti pošto se oglasio ured visokoga međunarodnog predstavnika pozvavši na dogovore unutar ustanova te zemlje.

"Na saboru nije uspostavljena nikakva usporedna ustanova. To znaju svi predstavnici ključnih administracija kao i ured visokoga međunarodnog predstavnika", rekao je Čović u izjavi za medije u Mostaru.

OHR je u srijedu, komentirajući zasjedanje HNS-a, priopćio kako je prošlo vrijeme usporednih tijela vlasti te da ne može jedna stranka ili pojedinac zastupati sav narod.

Po Čovićevim riječima na zasjedanju HNS-a potvrđeno je jedinstvo Hrvata u zahtjevima za institucionalnim i teritorijalnim preustrojem zemlje kako bi hrvatski narod postao jednakopravan sa Srbima i Bošnjacima.

"Na saboru je bilo deset stranaka i gotovo 500 izaslanika i to nije jedna stranka ili pojedinac. Mi tražimo jednakopravnost za Hrvate, a od ureda visokog međunarodnog predstavnika očekujemo da poništi odluke donesene oko vlasti u Federaciji", dodao je Čović.

O zasjedanju HNS-a predsjednik HDZ-a BiH već je razgovarao i s američkim veleposlanikom u BiH Patrickom Moonom za jučerašnjeg susreta u Mostaru. Po njegovim riječima, administracija SAD-a nema prigovora na ključne poruke sa zasjedanja HNS-a.

Vlast u Federaciji BiH je potkraj ožujka uspostavila skupina stranaka oko SDP-a BiH što je Središnje izborno povjerenstvo ocijenilo nelegalnim. Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko u međuvremenu je privremeno suspendirao odluku SIP-a dok se o tome očituje Ustavni sud Federacije BiH. Ustavni sud je odbio raspravljati o legalnosti nove vlasti jer je donedavna predsjednica Borjana Krišto povukla upućeni zahtjev, izrazivši sumnje da je taj sud pod pritiskom međunarodne zajednice.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙