FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama i Geithner s optimizmom o deficitu

Autor: dhai
WASHINGTON/ZAGREB, 19. travnja 2011. (Hina) - Američki predsjednik Barack Obama i ministar financija Timothy Geithner u utorak su iznijeli optimistične procjene o izgledima za rješavanje problema proračunskog deficita, dan nakon što je bonitetska agencija Standard & Poor's smanjila izglede za kreditni rejting SAD-a.

Obama je kazao kako su obje stranke, demokrati i republikanci, suglasne da je državni deficit problem i koliko ga treba smanjiti, dodajući kako je optimist da se može naći rješenje.

"Rasprava nije o tome trebamo li smanjiti naš deficit. Rasprava je o tome kako ga smanjiti", rekao je Obama u govoru studentima općinskog koledža Northern Virginia, kraj Washingtona.

Obama je predložio rezanje oko 4000 milijardi dolara deficita tijekom 12 godina, dok republikanski plan predviđa slične uštede u 10-godišnjem razdoblju.

Ako ne učinimo ništa s deficitom to će izazvati ozbiljnu štetu za američko gospodarstvo, rekao je Obama.

Ministar Geithner je u intervjuu poslovnom TV kanalu CNBC izrazio uvjerenje da političke stranke mogu zajednički doći do rješenja koje će državni proračun staviti na put održivosti. "Vidite ljude na obje strane, demokrate i republikance, kako se slažu s predsjednikom da moramo prihvatiti neke reforme kako bismo smanjili naš dugoročni deficit", rekao je Geithner za CNBC. Stvara se široki konsenzus oko 4000 milijardi dolara predloženih proračunskih rezova, kazao je.

"Sada sam opravdano uvjeren da možemo postići sporazum oko onoga s čime se slažemo", rekao je Geithner, dodajući kako će to zahtijevati određivanje ciljeva za proračunske uštede, te vremenske rokove i nametanje ograničenja potrošnje.

S&P je u ponedjeljak snizio izglede, inače vrhunskog AAA, kreditnog rejtinga SAD-a s ocjene "stabilni" na "negativni", zbog zabrinutosti da će politički zastoj u Washingtonu otežavati postizanje dogovora oko smanjivanja deficita do 2013. Taj potez otvara mogućnost da agencija u iduće dvije godine smanji kreditni rejting SAD-a.

Obamina administracija je uzvratila ocjenom da se radi o "političkoj prosudbi" S&P-a, i podcijenjivanju sposobnosti Washingtona da rješava fiskalne izazove.

Geithner je u izjavi za Fox Business News naglasio kako "nema opasnosti" da će SAD izgubiti svoj AAA rejting.

(Hina) xdh ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙