FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se miran početak tjedna, nema poticajnih vijesti

Autor: neba
ZAGREB, 18. travnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi očekuje miran početak tjedna jer nema vijesti koje bi oživjele trgovanje, a moguća je tek nešto intenzivnija trgovina dionicom HT-a, s obzirom da je ostalo svega 10-ak trgovinskih dana do glavne skupštine dioničara i ostvarenja prava na dividendu.

Svih 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks pao je prošloga tjedna, trećega zaredom, i to za 2,14 posto, na 2.197 bodova, najnižu razinu od 7. siječnja, kada je iznosio 2.160 bodova.

Crobex10 potonuo je, pak, 2,25 posto, na 1.222 boda, najnižu razinu od 12. siječnja, kada je iznosio 1.221 bod.

Redovni tjedni promet dionicama iznosio je 67,7 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna više nego prethodnoga tjedna.

„Zbog nedostatka domaćih vijesti, investitori su prošloga tjedna bili oprezni uslijed loših signala sa svjetskih tržišta. A glavni krivac za prošlotjedni pad Crobexa bila je dionica Ine, koja je zabilježila pad cijene za više od 10 posto“, kaže Žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.

Nakon dvotjedne obustave, prošloga ponedjeljka ponovno je započelo trgovanje dionicama Ine. Toga dana cijena joj je pala za više od 10 posto, dok je u ostatku tjedna stagnirala oko 3.600 kuna, zabilježivši tjedni gubitak od 10,23 posto.

Po podacima SKDD-a vidljivo je da su pojedini mirovinski fondovi odlučili kupovati dionice Ine po cijeni od 3.600 kuna te tako spriječili njezin još veći pad, dodaje Perić.

Prošloga je tjedna najlikvidnija bila dionica HT-a, kojom je ostvareno 11,4 milijuna kuna prometa. Cijena joj je oslabila 0,31 posto, na 287 kuna.

„Ni ovoga tjedna nema naznaka da bi se na domaćem tržištu mogla promijeniti situacija, pa očekujem stagnaciju domaćih indeksa. Moguća je eventualno nešto intenzivnija trgovina dionicom HT-a, jer je ostalo svega 10-ak trgovinskih dana do glavne skupštine dioničara i ostvarenja prava na isplatu dividende“, ističe Perić.

Ni sa svjetskih tržišta ne stižu poticajni signali. Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale drugi tjedan zaredom, što je ponajviše posljedica slabog početka sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, ali i smanjenja procjena rasta američkog gospodarstva.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,3, a S&P 500 indeks 0,6 posto.

„Nastavak sezone objave kvartalnih poslovnih izvješća kompanija mogao bi ovoga tjedna na Wall Streetu izazvati nestabilnost, ako rezultati ključnih kompanija budu, kao prošloga tjedna, slabiji nego što se očekuje“, kaže Perić.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je 500 kompanija, čije su dionice sadržane u S&P indeksu, ostvarilo prosječan rast dobiti za 11,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙