FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Alžirski predsjednik najavio opsežne reforme

Autor: dvla
ALŽIR, 16. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Alžirski predsjednik Abdelaziz Bouteflika najavio je u petak da će provesti slobodne izbore, prihvatiti amandmane na ustav i omogućiti medijske slobode, u pokušaju da spriječi izbijanje narodnih pobuna po uzoru na susjedne arapske zemlje sjeverne Afrike.

Bouteflika, koji nije govorio u javnosti u posljednja tri mjeseca, rekao je da je odlučio donijeti ustavne amandmane kako bi "ojačao predstavničku demokraciju" u Alžiru. U 30-minutnom govoru koji je prenijela državna televizija, Bouteflika je isto tako najavio da će promijeniti izborni zakon.

"Bit će poduzete sve mjere da se osiguraju slobodni i pošteni izbori, uključujući i prisustvo međunarodnih promatrača", rekao je Bouteflika. On je također najavio da će donijeti novi zakon o informiranju koji će zamijeniti sadašnji zakon, prema kojemu su za novinare predviđene zatvorske kazne u trajanju od dva do 12 mjeseci, te velike novčane kazne. Tim se zakonom alžirska vlada služila kako bi utišala Bouteflikine kritičare.

Za razliku od narodnih pobuna u Tunisu i Egiptu, u kojima su svrgnuti čelnici tih zemalja, prosvjedi u Alžiru dosad su bili lokalnog karaktera i nisu prerasli u nacionalni pokret. Ipak, prosvjedna okupljanja postala su gotovo svakodnevna u glavnom gradu Alžiru i prijete stabilnosti te sjevernoafričke zemlje članice OPEC-a.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙