FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NATO istražuje navode o napadima na Tripoli

Autor: mtro
BERLIN, 14. travnja 2011. (Hina) - NATO, koji je na sastanku u Berlinu posebnom izjavom libijskog vođu Moamera Gadafija pozvao da odstupi, u četvrtak navečer rekao je da istražuje navode o napadima na Tripoli i civilnim žrtvama za koje ga je optužila libijska televizija i vlada.

NATO je ranije u četvrtak rekao da je izveo jedan napad poslijepodne na raketna postrojenja 40 kilometara južno od Tripolija, a tvrdnje libijske televizije i vlade da je napad prouzročio civilne žrtve odbacio je kao " "dezinformaciju".

Međutim, kasnije je NATO-ov dužnosnik rekao da izvješća pokazuju kako su NATO-ovi piloti izveli još dva napada bliže središtu glavnoga libijskoga grada.

"Osim hotimičnog zračnog udara na raketna postrojenja za protuzračnu obranu južno od grada, stigla su izvješća pilota da su napali još dva cilja u središtu grada", rekao je NATO-ov dužnosnik u Berlinu, prenosi agencija Reuters.

"Istražujemo ta izvješća... Nemamo točne pojedinosti", rekao je dužnosnik.

Libijska državna televizija objavila je da je "Tripoli izložen zračnim udarima" i da "ima civilnih žrtava", a vladin glasnogovornik Musa Ibrahim za Reuters je rekao da su "ubijena tri muškarca južno od Tripolija".

"Neki zračni udari besmisleni su. Oni napadaju vrlo stare vojarne, kontrolne točke i ponekad prazne prostore", rekao je Ibrahim.

U četvrtak poslije podne ministri vanjskih poslova zemalja člnaica NATO-a donijeli su na sastanku u Berlinu deklaraciju kojom pozivaju Gadafija da odstupi s vlasti, piše agencija AFP.

"Podržavamo rezultate prvog sastanaka Kontaktne skupine u četvrtak u Dohi i opetujemo njihov poziv Gadafiju da se povuče i da se primijene rezolucije 1970 i 1973 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda", stoji u izjavi NATO-a prihvaćenoj dan pošto je takav poziv uputila Kontaktna skupina za Libiju u Dohi.

Dvadesetak zemalja i organizacija, među kojima UN i NATO, sudjelovalo je u Dohi na sastanku skupine zadužene za političko vođenje multinacionalne intervencije u Libiji koju su 17. ožujka odobrili Ujedinjene narodi.

(Hina) xtm/xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙