FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vatikan upozorio kineske biskupe zbog ilegalnih zaređenja

Autor: akoz
VATIKAN, 14. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Biskupi u Kini koji su zaređeni bez Papina odobrenja nanose "tešku ranu" cijeloj Katoličkoj crkvi i ne bi smjeli dopustiti da vlada njima manipulira, objavio je Vatikan u četvrtak.

Vatikan je svoje upozorenje uputio nakon sastanka posebnog povjerenstva koje proučava položaj katolika u Kini kojima nije dopušteno da priznaju Papin autoritet nego ih se tjera da postanu pripadnici paralelne crkve koju podržava država.

Prošlog studenog je Vatikan osudio nedopušteno zaređenje velečasnog Josepha Gua Jincaiaja, pripadnika "državne crkve", u Chengdeu. Vatikan je rekao da su tada neki biskupi lojalni Papi bili izloženi pritiscima da sudjeluju u ceremoniji Guoova zaređenja.

Svećenici koji dopuste da ih se zaredi za biskupa bez Papina odobrenja obično automatski bivaju ekskomunicirani. No u današnjoj izjavi Vatikan je rekao da "vanjski pritisci i ograničenja" u Kini mogu nove biskupe poštedjeti takve drastične kazne. Ipak, sva neodobrena zaređenja biskupa nanose "tešku ranu" Crkvi, kaže se u izjavi i poziva sve u to uključene biskupe da objasne svoju poziciju svećenstvu i vjernicima i obnove svoj zavjet vjernosti Papi.

(Hina) xakoz ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙