FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nestali ribar nazvao je Centar 112

Autor: mbuj
ZADAR, 12. travnja 2011. (Hina) - Nestali 28-godišnji ribar iz Sukošana, za kojim se već treći dan traga, u nedjelju rano ujutro u 2,36 sati sa svoga je mobitela nazvao Centar 112 tražeći pomoć, rekao je večeras Hini pomoćnik ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) - glavni nadzornik sustava 112, Anto Zelić.

"U Centru 112 razgovarali su s ribarom i saznali da nije ozlijeđen i da mu ne treba liječnička pomoć, te su ga uputili da nazove riječku Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, što je ribar i učinio, minutu poslije, u 2,37 sati", izjavio je Anto Zelić.

"Provodimo provjeru postupanja i provjeru je li cijela procedura odrađena u skladu s standardnim operativnim postupcima za rad Centra 112", dodao je Zelić.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture večeras je priopćilo kako je potraga za B.P. iz Sukošana, koja još uvijek traje, počela u nedjelju, 10. travnja, kada je u 2,37 sati Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru (MRCC) zaprimila njegov poziv sa zahtjevom za tegljenje brodice tipa Pasara.

"Mladić iz Sukošana zatražio je putem mobilnog telefona tegljenje brodice koja se, prema njegovim izjavama, nalazila uz obalu rta Sukošan, u neposrednoj blizini istoimenog svjetionika. Na izravan upit djelatnika u Nacionalnoj središnjici B.P. je odbio spašavanje rekavši da njegov život nije ugrožen, nego je zatražio pomoć u spašavanju brodice koja je, kako je naveo, bila nasukana", navodi Ministarstvo.

Dodaje, kako mu je stoga, "Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru ponudila pomoć u kontaktiranju ovlaštene tvrtke za tegljenje s obzirom da se spašavanje imovine obavlja na komercijalnoj osnovi".

"Zbog kontradiktornih izjava i informacija koje je tijekom poziva zaprimila Središnjica, te s obzirom da je stanje mora u navedenom akvatoriju bilo mirno, s vjetrom brzine 4 čvora iz smjera sjevero-istoka (NE), u skladu s Nacionalnim planom traganja i spašavanja ljudskih života na moru Nacionalna središnjica traganja i spašavanja na moru o istom je izvijestila nadležnu Lučku kapetaniju u Zadru radi pripravnosti i pozornosti u slučaju potrebe daljnjeg djelovanja", navodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Ministarstvo je "u postupku prikupljanja svih relevantnih podataka o tijeku događanja i okolnostima nestanka osobe i kretanja brodice nakon gubitka svakog kontakta s B.P, a kako bi se ubrzala i u što skorije vrijeme okončala potraga", dodaje se u priopćenju.

"Obzirom da ovaj slučaj ima sve karakteristike pomorske nesreće, Ministarstvo će provesti upravnu istragu, kao i predložiti pokretanje sigurnosne istrage ove pomorske nesreće", zaključuje u priopćenju glasnogovornica Ministarstva Marina Halužan.

Za nestalim 28-godišnjakom iz Sukošana, koji je nestao pošto je u subotu navečer isplovio na brodici na ribarenje, još se traga. U potragu za nestalim mladićem uz lučku kapetaniju i policiju uključen je velik broj privatnih brodica sa zadarskog područja.

Petmetarska brodica, na kojoj je mladić u subotu isplovio, pronađena je u nedjelju ujutro kod Ždrelca, oko 200 metara od obale otoka Ugljana.

(Hina) xbarn/xbma ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙