FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeli radovi na izgradnji plinske mreže Zadarske županije

Autor: barn
ZADAR, 12. travnja 2011. (Hina) - Tvrtka EVN Croatia Plin danas je na izlazu iz Zadra prema mjestu Babin Dub svečano obilježila početak radova na izgradnji plinske mreže Zadarske županije te najavila da bi prvi potrošači mogli na mrežu biti priključeni u jesen ove godine.

U dogovoru s nadležnim tijelima Grada Zadra radovi će se provoditi u nekoliko faza kako ne bi ometali turističku sezonu, cestovni i zračni promet.

U prvoj fazi izgradit će se 25 kilometara srednje i visokotlačne plinske mreže.

Nakon što EVN Croatia Plin dobije uporabnu dozvolu i dozvole za distribuciju i opskrbu plinom, prvi potrošači, kako je najavljeno, moći će se priključiti na mrežu u rujnu.

Cijena priključka za domaćinstva još nije formirana, s obzirom da se Hrvatska regulatorna agencija (HERA) još nije izjasnila o cijeni plina. Budući da su iz EVN-a nedavno bili u kontaktu s HERA-om, cijena plina za kućanstva znat će se uskoro, kazala je članica uprave EVN Croatia Plina Evelyn Panis.

Distributivna plinska mreža priključit će se na magistralni plinovod kojeg gradi tvrtka Plinacro.

"Izgradnja plinskog sustava jedno je od najvažnijih ulaganja u energetsku infrastrukturu Hrvatske. Plinacro svoje planove ostvaruje unutar zadanih rokova, ali je upravo izgradnja distributivne mreže preduvjet za plinofikaciju domaćinstava", istaknuo je predsjednik Uprave Plinacroa Jerko Jelić Balta.

Svečanom otvorenju radova nazočio je i predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Miljenko Šunić koji je istaknuo kako je sretan što je Hrvatska konačno dočekala početak radova na distribuciji plina davno započetog projekta plinofikacije Dalmacije.

Evelyn Panis izrazila je zadovoljstvo početkom izgradnje lokalne plinske mreže koja će omogućiti dolazak plina u prvu od tri dalmatinske županije s kojima je tvrtka EVN Croatia Plin potpisala ugovore o koncesiji za distribuciju i opskrbu plinom.

Tvrtka EVN Croatia Plin, tvrtka kćer austrijskog EVN AG, u Dalmaciji je od 2009. godine gdje radi na izgradnji distribucijske plinske mreže koja će opskrbljivati oko 130.000 korisnika u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a planirano ulaganje iznosi oko 750 milijuna kuna.

(Hina) xbarn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙