FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bošnjaković: potrebno vrijeme za primjenu reformi

Autor: bcav
ZAGREB, 12. travnja 2011. (Hina) - Situacija u pravosuđu ne može se promijeniti preko noći, ali je u posljednje tri godine doneseno puno dobrih odluka i potrebno je neko vrijeme da se one implementiraju, izjavio je u utorak u Zagrebu hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Bošnjaković je o postignućima u pravosudnim reformama, osobito u ispunjavanju mjerila za zatvaranje poglavlja 23. Pravosuđe i temeljna prava, govorio na poslovnom ručku Američke gospodarske komore.

"Budućnost pravosuđa je danas puno bolja i ne sumnjam da ćmo dosegnuti standarde razvijenih zemalja", istaknuo je ministar pred članovima komore u hotelu Westin u Zagrebu.

"Svjesni smo da je pred nama još puno posla, jer sve što smo donijeli treba provesti u život", dodao je Bošnjaković.

Na skupu, kojem je nazočio i američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley, Bošnjaković je iznio pregled pravosudnih reformi - od jačanja sudova do mjera za jačanje investicija do borbe protiv korupcije.

Ponovio je podatak da je 40 posto manjih sudova ukinuto i pripojeno većim sudovima, a u prvom tromjesječju ove godine rješeno 14.000 od 84.000 predmeta starijih od tri godine i istaknuo da bi svi stari, neriješeni slučajevi trebali biti "počišćeni" u iduće dvije godine.

Najavio je da bi vlada uskoro trebala uputiti u proceduru izmjene civilnog procesnog zakona, po kojem drugostupanjski sudovi više ne bi vraćali predmet na ponovno odlučivanje nego bi ih morali meritorno riješiti.

To se osobito odnosi na trgovačke sudove, koji su koncentirani sa 13 na sedam sudova i čiji bi postupci ubuduće trajali najviše tri godine, rekao je.

Od 1. siječnja 2012. trebala bi zaživjeti služba privatnih ovršitelja koji bi po ovlasti države brže provodili ovršne postupke, a puno se očekuje i od projekta registra nekretnina, jedinstvene baze podataka o vlasništvu i karakteristikama nekretnina koji su danas odvojeni u gruntovnici i na katastru.

Govoreći o korupciji, Bošnjaković je ocijenio da se vjerodostojnost borbe protiv te vrste kaznenih djela vidi po postupcima koji se vode protiv visokopozicioniranih dužnosnika.

"No, manje je važno tko će biti u zatvoru ili kome će se presuditi. Puno je važnije da građani vide da nitko nije zaštićen", istaknuo je ministar koji smatra da je važno razviti svijest građana da borba protiv korupcije nije samo zadatak policije i sudova, nego cijelog društva.

(Hina) xbcav ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙