FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za utorak 12. travnja

Autor: mvra
ZAGREB, 12. travnja 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za utorak 12. travnja.

BEČIĆI - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sudjeluje na 9. konferenciji Jadransko-jonske inicijative posvećenoj temama: "Mediteranska oblast - kolijevka multikulturalizma" i "Održivi razvoj u energetskom sektoru u Jadransko-jonskoj regiji". Jadransko-jonska inicijativa osnovana je na Konferenciji o sigurnosti i razvitku Jadranskog i Jonskog mora u Anconi 2000. godine i danas su njezine članice Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, Slovenija i Srbija. Osnivačkom Anconskom deklaracijom članice su se obvezale na suradnju u brojnim područjima. Tijekom hrvatskoga predsjedanja 2001. u Zadru je održan prvi sastanak predsjednika parlamenata, čime je inicijativa dobila svoju parlamentarnu dimenziju. Sastanci predsjednika parlamenata održavaju se jedanput godišnje tijekom predsjedanja svake od zemalja sudionica. Parlamentarna suradnja daje temelj i smjernice za jačanje suradnje na svim razinama od gospodarstva, pomorstva, prometa, turizma i zaštite okoliša, do znanosti, kulture, borbe protiv svih oblika organiziranog kriminala te prekogranične suradnje.

ZAGREB - Poslovni ručak Američke gospodarske komore u Hrvatskoj na kojemu će gost govornik biti hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Predviđene teme su reforma pravosuđa te aktualna postignuća i napredak na području pravosudnih reformi. Na ručku će biti i američki veleposlanik James Foley (u 12 sati, Hotel Westin, dvorana Panorama, Izidora Kršnjavoga 1).

LUXEMBOURG - Počinje dvodnevni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Europske unije. U utorak, prvog dana sastanka, na dnevnom redu su vanjskopolitičke teme - stanje u arapskim zemljama, posebice u Libiji te na Bliskom istoku, južnom Kavkazu i u Bjelorusiji.

SVIJET - Rusija i svijet obilježavaju 50. godišnjicu povijesnog pothvata legendarnog Jurija Gagarina, prvog čovjeka koji je odletio u svemir, i početak ere svemirskih letova s ljudskom posadom. Let tada 27-godišnjeg Gagarina 12. travnja 1961. u trajanju od 108 minuta u Rusiji se i dana smatra najvećim nacionalnim postignućem. Gagarin se u Zemljinoj orbiti nalazio na visini od 302 kilometra i putovao je brzinom od gotovo 29.000 kilometara na sat.

Dežurni:

Noć: Mario Vrandečić

Prijepodne: Sonja Djerasimović

Poslijepodne: Domagoj Janković

Navečer: Damir Muštović

Tel: 00385 1 4808 645

Fax: 00385 1 4808 822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xkga yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙