FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Policija: kemikalije u "Jakomu" namjerno ispuštene

Autor: vvar
VARAŽDIN , 11. travnja 2011. (Hina) - Istjecanje opasnih kemikalija, koje se u petak, 8. travnja, dogodilo u poduzeću "Jakom" u Kelemenu kod Ludbrega, uzrokovao je provalnik koji je kemikalije namjerno ispustio iz kontejnera.

Iz Policijske uprave varaždinske su izvijestili kako je očevidom utvrđeno da je nepoznati počinitelj u četvrtak ili petak ušao u ograđeno dvorište poduzeća te na još neutvrđen način otvorio klizna vrata skladišta i nakon toga nasilno probio stijenke na više PVC-kontejnera i otvorio ispusne ventile na još nekoliko kontejnera. Na taj je način iz kontejnera u prostor skladišta ispustio oko 8000 litara octene, mravlje, solne i sumporne kiseline, vodikova peroksida, natrijeva hipoklorida i destilirane vode.

Dio razlivenih tekućina je kroz ispusni otvor ušao u sabirnu jamu izvan objekta. Tamo su zbog kemijskih reakcija nagrižene betonske stijenke kroz koje je dio tekućina najvjerojatnije istekao u okolno tlo pa su uzeti uzorci tla radi analize. Policija utvrđuje činjenice i traga za počiniteljem toga kaznenog djela.

Županijski centar 112 u Varaždinu je u petak oko 9 sati zaprimio dojavu vlasnice "Jakoma" koja je prijavila provalu u skladište s kemikalijama, navevši da je provalnik uzrokovao istjecanje kemikalija, ali da one istječu u zaštitni bazen u sklopu skladišta pa nema opasnosti za onečišćenje tla.

Županijski je centar 112 o događaju obavijestio Operativno-komunikacijski centar PU-a, varaždinsku javnu vatrogasnu postrojbu, inspektora zaštite okoliša, županijski zavod za javno zdravstvo te sanitarnog inspektora, koji su izišli na mjesto događaja te učinili sve da osiguraju i saniraju mjesto istjecanja kemikalija.

(Hina) ydd xvvar

An unhandled error has occurred. Reload 🗙