FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Budimpešta: prosvjedovalo 40.000 europskih sindikalaca

Autor: djan
BUDIMPEŠTA, 9. travnja 2011. (Hina/AFP) - Oko 40 tisuća članova europskih i mađarskih sindikata prosvjedovalo je u subotu u Budimpešti na poziv Europske konferencije sindikata (EUTC) protiv mjera štednje u zemljama EU koje će rezultirati smanjenjem plaća i produljenjem radnoga vijeka

Po mađarskoj agenciji MTI, na prosvjedu je bilo 35 tisuća mađarskih sindikalaca i pet tisuća njihovih kolega iz 45 sindikata iz 22 europske zemlje.

"Zaposlenici ne smiju plaćati za ovu krizu", rekao je glavni tajnik EUTC-a John Monks u govoru okupljenima. Od europskih čelnika zatražio je "socijalnu Europu, poštene plaće i više radnih mjesta". Naglasio je da nikada neće napustiti borbu za ostvarenje tih ciljeva.

Prosvjed je počeo na Trgu heroja, a zatim je sindikalna povorka Andrassyjevom avenijom, poznatoj kao budimpeštanskim Elizjeskim poljanama, krenula prema središtu grada.

Uz zvuke bubnjeva, zviždaljki, i raznih živopisnih kostimima, neki od prosvjednika nosili su omču oko vrata, a drugi maske njemačke kancelarke Angela Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja kako bičuju radnike.

Prosvjed je sazvan paralelno s održavanjem sastanka ministara financija EU u mađarskom mjestu Goedoeloeu.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙