FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inzko: OHR neće dopustiti raspad BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 9. travnja 2011.(Hina) - Ured Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) nastavit će odlučno djelovati i neće dopustiti osporavanje Daytonskog sporazuma niti raspad BiH, izjavio je visoki predstavnik Valentin Inzko dodajući kako je napredak te zemlje ipak u rukama njenih političara jer to nije nešto što međunarodna zajednica može nametnuti.

U intervjuu koji je u subotu objavio sarajevski "Dnevni avaz" Inzko je kazao kako je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik očigledno veoma zainteresiran vidjeti što brže zatvaranje OHR-a i smanjenje uloge međunarodne zajednice no ta njegova želja se neće ispuniti sve dok traje sadašnje stanje.

"Dodikove aktivnosti na osporavanju državnih institucija i vladavine prava te blokiranje napretka (u provedbi reformi) doprinose daljoj prisutnosti OHR-a i Vijeća za provedbu mira (PIC) u zemlji", kazao je Inzko ističući kako je i Europska unija također shvatila kako su potrebne "posebne mjere" da bi se odgovorilo na "posebne izazove" koji postoje u BiH.

Podsjetio je kako je upravo stoga EU usvojila posebni paket restriktivnih mjera i sankcija koje će biti upotrijebljene protiv političara koji ugrožavaju ustavni poredak i teritorijalni integritet BiH.

"Čini se kako je Dodikova nakana koristiti se novcem poreznih obveznika u RS jednostavno da bi izazivao sukobe", zaključio je Inzko.

Austrijski je diplomat još jednom pozvao na što bržu uspostavu vlasti u BiH na državnoj razini kao i na sudjelovanje HDZ BiH i HDZ 1990. u tom procesu.

Upozorio je istodobno te dvije stranke kako svoje djelovanje moraju uskladiti s ustavima i zakonima koji vrijede u BiH odnosno da moraju što prije osigurati izbor svojih izaslanika u Dom naroda Federacije BiH čime bi se otvorio put uspostavi takvog doma i na državnoj razini.

Komentirajući najavu dvaju HDZ-a kako će uspostaviti posebno međužupanijsko tijelo za koordiniranje rada županija u kojima su Hrvati u većini, Inzko je kazao kako nema ništa protiv uspostave takvog "nevladinog tijela" dok njegovo djelovanje ne krši zakone.

"Nemam ništa protiv kada se građani sastaju i razgovaraju no (vijeće) mora raditi u okviru granica koje utvrđuje ustav", kazao je Visoki predstavnik dodajući kako se neće tolerirati bilo kakvo djelovanje koje bi ugrozilo pravni poredak u Federaciji BiH.

Zamjenik pomoćnika američke državne tajnice Thomas Countryman koji predstavlja SAD u Vijeću za provedbu mira u BiH (PIC) pridružio se u subotu pozivima upućenima HDZ-u BiH i HDZ-u 1990. da sudjeluju u uspostavi vlasti na državnoj razini.

U intervjuu "Oslobođenju" kazao je kako su SAD "razočarane odlukom dva HDZ-a da u Federaciji sami sebe isključe iz vlasti" odbijanjem ponuđenog kompromisa oko raspodjele ministarskih mjesta.

"Vjerujem i to jasno kažem da želimo vidjeti HDZ-ove uključene u uspostavu vlasti na razini države zajedno sa strankama-potpisnicama platforme (koalicija koju je okupila Socijaldemokratska partija)", izjavio je Countryman.

Pojasnio je kako međunarodna zajendica za sada ne želi posredovati u pregovorima oko uspostave vlasti na razini BiH no to bi mogla učiniti ukoliko se procijeni da je takvo što potrebno.

Countryman je pojasnio kako SAD "trenutačno nema planove" za organiziranje nove mirovne konferencije o BiH odnosno "Daytona 2".

(Hina) xrmav ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙