FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ustavni sud: do ljeta odluka o otkazu bivšem vjeroučitelju Travašu

Autor: amat
ZAGREB, 8. travnja 2011. (Hina) - Ustavni sud do ljeta bi trebao odlučiti jesu li bivšem vjeroučitelju Petru Travašu povrijeđena temeljna Ustavom zajamčena ljudska prava jer je dobio otkaz zbog civilnog braka sklopljenog prije nego što je razvrgnuo već sklopljeni crkveni brak.

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec najavila je to na današnjoj javnoj raspravi u kojoj su, uz ustavne suce i pravne stručnjake sa sveučilišta u Zagrebu i Rijeci, sudjelovali Travaš te predstavnici Hrvatske biskupske konferencije i državnih institucija.

Rekla je da će odluka "nadići značenje pojedinačnog slučaja jer će odrediti praksu izučavanja vjeronauka u javnim školama".

Objasnila je da se Ustavni sud neće baviti preispitivanjem ugovora sa Svetom Stolicom, koji određuje da Crkva vjeroučiteljima treba dodijeliti tzv. kanonski mandat, nego ispitati je li interpretacija i primjena konkordata u skladu s Ustavom.

Bivšem vjeroučitelju Travašu kanonski je mandat oduzet jer je sklopio civilni brak prije nego što je dobio rastavu prvog braka sklopljenog u Crkvi pa su mu i opatijska Gimnazija Eugena Kumičića i Hotelijersko-turistička škola morale otkazati ugovor o radu.

Travaš se nakon toga žalio mnogim državnih institucijama i u medijima izjavljivao da je jedina osoba u Hrvatskoj koja je izgubila posao zbog stupanja u brak. Posljednjih pet godina je nezaposlen i jedino što mu je Crkva ponudila u zamjenu bio je posao na benzinskoj crpki, a od 2003., od kada traži poništenje crkvenog braka, to još nije dobio.

Na današnjoj je raspravi ponovio da ne može crpiti svoja prava iz Zakona o radu te da su otkazom, osim tog zakona, prekršene i odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova i Obiteljski zakon.

"Veliki problem je da je danas u Hrvatskoj odnos Crkve i države na srednjovjekovnoj razini. Ja sam za Crkvu sablazan, a država je izvršila moju egzekuciju", rekao je bivši vjeroučitelj. Ustvrdio je da se vjeroučitelje "doživljava kao crkvenu svojinu, što država zanemaruje".

Kazao je i da biskupi odluku o podobnosti pojedinih vjeroučitelja donose na temelju godišnjih izvješća u kojima se, među ostalim, ispituje kakvu glazbu slušaju, idu li na jogu te posjećuju li redovito mise.

"Ovo je poruka drugima da šute i lažu", poručio je Travaš, dodajući kako od najvišega pravosudnog tijela u državi traži dostojanstvo i pravdu za svoju obitelj.

No, tajnik Vladine komisije za odnose s vjerskim zajednicama Franjo Dubrović objasnio je da je Travaš najprije dobio mandat od biskupa pa tek onda sklopio ugovor u skladu sa Zakonom o radu.

Travaš je prihvatio sve te uvjete, znao je koliko dobiva i koliko gubi te zato nema povrede zakonskih prava, ustvrdio je Dubrović.

Predstojnik Nacionalnoga katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije Ivica Pažin ustvrdio je da vjeroučitelji služe Crkvi i društvu i moraju zastupati vrijednosti Crkve i na predavanjima i u svagdanjem životu. Kazao je i da je Travašu riječki nadbiskup Ivan Devčić opozvao mandat u skladu s kanonskim pravom jer je jedan od kriterija i ćudoređe.

Travašu je zamjerio što nije iskoristio pravo na žalbu u skladu s kanonskim pravom i ustvrdio da mu "nitko nije branio pravo na brak", to više što je "civilni brak" neometano sklopio.

Opunomoćenik Riječke nadbiskupije Hrvoje Bičanić podsjetio je da su dosad sve sudske instancije potvrdile da Travaš nije dobio otkaz zbog bračnog stanja.

No, riječki profesor pravnih znanosti Ivan Pađen s tim se nije složio te je istaknuo da je upravo Vrhovni sud povrijedio Travaševo pravo na pravedno suđenje jer nije ušao u meritum stvari.

Ako Hrvatska ne može urediti odnose s Crkvom koja joj je bliska, neće moći ni odnose s velikim bankarskim sustavima, rekao je Pađen, dodajući da je Crkva istodobno tolerantna prema nestašnim svećenicima, a stroga prema vjeroučiteljima.

(Hina) xam yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙