FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija: Asad novim potezima želi smiriti Kurde

Autor: mhaj
BEJRUT, 7. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Sirijski predsjednik Bašar al-Asad u četvrtak je donio uredbu prema kojoj stanovnicima istočne pokrajine Al-Hasaka u kojoj žive većinom Kurdi obećava dobivanje državljanstva, a to je dio napora čiji je cilj umanjiti gnjev kod Kurda prisutan tijekom pedesetogodišnje vladavine stranke Baas.

Još je nepoznato na koji bi način Kurdi mogli dobiti državljanstvo, no najmanje 150.000 Kurda u službenim dokumentima evidentirano je u kategoriji - stranac, što je posljedica popisa stanovništva u Al-Hasaki iz 1962.

No kurdski vođa Habib Ibrahim izjavio je kako će Kurdi nastaviti svoju nenasilnu borbu za građanska prava i demokraciju, s ciljem smjenjivanja autokratske vladavine, unatoč uredbi Bašara al-Asada.

"Naš je cilj demokracija u cijeloj Siriji. Svaki Sirijac ima pravo na državljanstvo i ono se ne bi trebalo smatrati posebnom uslugom. Nitko nema pravo obećavati pravo na dobivanje državljanstva", rekao je Ibrahim, predsjednik Kurdske stranke demokratskog jedinstva.

(Hina) xmh ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙