FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN-ov sastanak o klimi bez dogovora

Autor: rtom
BANGKOK, 6. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Sudionici UN-ova sastanka o klimi u Bangkoku nisu se u srijedu dogovorili o okviru za nastavak pregovora pri čemu su države u razvoju inzistirale na produljenju Protokola iz Kyota.

Pregovori u glavnome gradu Tajlanda od 3. do 8. travnja dio su dugog i često ometanog procesa pregovora o strategijama borbe protiv klimatskih promjena smanjenjem emisija stakleničkih plinova vodećih svjetskih gospodarstava.

U srijedu se sudionici nisu dogovorili oko okvira i nastavit će razgovore u četvrtak.

"Ovo je bio prvi naš sastanak od Cancuna", rekla je Dessima Williams iz Grenade koja zastupa savez 43 malih otočnih država i vjeruje da će se dogovoriti okvir.

Rusija, međutim, dvoji da će se pronaći izlaz iz slijepe ulice.

U Cancunu u prosincu UN-ovi pregovori o klimi urodili su nizom sporazuma i smatra se da je taj sastanak spasio pregovore o klimi od propasti.

Zemlje u razvoju traže da bogate, razvijene zemlje dodatno srežu emisije stakleničkih plinova te da se Protokol iz Kyota produlji na 2013. i dalje.

Kyoto je jedini zakonski obvezujući sporazum koji propisuje ciljeve što ih do 2012. godine mora ispuniti 40 bogatih zemalja i taj dokument zasad nema nastavka. Japan, Kanada i Rusija oštro se protive tome da se Kyoto produlji u drugu fazu. Bogate zemlje žele širi sporazum o klimi u koji bi se veće obveze smanjenja emisija stakleničkih plinova propisale za sve emitere, napose za nova gospodarstva u usponu poput Kine.

Sudionici trebaju okvir za pregovore o klimi dogovoriti za idući UN-ov skup u južnoafričkom gradu Durbanu krajem godine.

(Hina) xrt ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙