FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uhićeni u aferi Daimler još u istražnom centru

Autor: vhor
KARLOVAC, 5. travnja 2011. (Hina) - Ni nakon punih devet sati nije završeno saslušavanje u istražnom centru Županijskog suda u Karlovcu gospodarstvenika Marka Vukovića, Ivana Žabčića i Tomislava Godeca, uhićenih danas zbog povezanosti s aferom Daimler, a po tvrdnji jednog od odvjetnika, sva trojica su rekli da nisu krivi.

Bivše suvlasnike tvrtke 'IM Metal' Vukovića i Žabčića, te inženjera Godeca, policija sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti te pranje novca.

Osumnjičene saslušava istražni sudac Ivan Perković, koji je i predsjednik Županijskog suda u Karlovcu. Saslušanju nazoči zamjenik županijske državne odvjetnice Mladen Krajačić.

Odvjetnik trećeosumnjičenog Godeca Mitko Naumovski rekao je za Hinu da sva trojica iznose svoju obranu i ne osjećaju se krivima. Za svog branjenika Godeca rekao je da je sucu kazao da je sumnja koja ga tereti "čista glupost" i u opširnom izlaganju iznio svoje argumente za to.

I drugi su odvjetnici u nekoliko navrata izlazili iz zgrade Suda unoseći dokumentaciju, pa i hranu.

Bivše suvlasnike ozaljske tvrtke IM Metal Žabčića i Vukovića policija sumnjiči da su na privatne račune primili 250.000 eura od "tvrtke sa sjedištem u Njemačkoj". Tim su novcem kupili nekretnine i poslovne prostore na području Karlovca, koje su kasnije iznajmili tvrtci čiji su u tom trenutku bili vlasnici te pozajmicu nikada nisu vratili. Trećeosumnjičeni Godec tereti se za zlouporabu položaja i ovlasti jer je, na račun pružanja konzultantskih usluga preko svoje tvrtke sa sjedištem u Americi, primio 1,6 milijuna eura, iako konzultantske usluge ustvari nisu bile obavljene.

Afera Daimler počela se spominjati nakon što je u Americi otkriveno da je ta tvrtka platila više od 100 milijuna dolara mita dužnosnicima u raznim državama, među kojima je navodno i Hrvatska. Ugovor s Daimlerom sklopljen je u vrijeme dok je ministar unutarnjih poslova bio Šime Lučin, a prema tvrdnjama američkih tužitelja mito je za kupnju 210 vatrogasnih vozila isplaćivano do 2008. godine.

(Hina) xvhor yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙