FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libija: NATO istražuje pogibiju 13 žrtava zračnog napada

Autor: vrad
BRUXELLES, 3. travnja 2011. (Hina/AFP) - NATO je u nedjelju izvijestio da nastavlja istragu o pogibiji devetorice pobunjenika i četvero civila u Libiji koji su najvjerojatnije bili slučajne žrtve zapadnog zračnog udara.

"NATO nastavlja istragu u tom izgredu", rekao je dužnosnik u sjedištu Sjevernoatlantskog saveza u Bruxellesu koji je htio ostati anoniman. "Točne pojedinosti teško je provjeriti budući da nemamo pouzdan izvor na terenu", dodao je.

Sjevernoatlantski savez koji je u četvrtak preuzeo zapovijedanje operacijom u Libiji, nije zapravo priznao da je jedan od njegovih zrakoplova bio na mjestu izgreda i da je otvorio vatru. No, ističe taj dužnosnik, "ako netko zapuca na neku od naših letjelica, one imaju pravo na obranu".

Po riječima političkog čelnika u Adždabiji zaduženom za odnose s pobunjenicima, koalicijski zrakoplov je u petak navečer, petnaestak kilometara istočno od Brege, zapucao na konvoj sa pet ili šest vozila, među kojima je bilo i vozilo hitne medicinske pomoći.

Pilot je zacijelo mislio da pobunjenik puca na njega, a on je od veselja pucao u zrak iz strojnice sa svijetlećim metcima, dodao je čelnik Isa Hamis. U tom su udaru poginula devetorica naoružanih pobunjenika i četiri osobe u vozilu hitne pomoći, vozač i tri studenta medicine iz Bengazija, rekao je.

"Podsjećam vas na javne izjave Prijelaznog nacionalnog vijeća i njegova glasnogovornika u kojima se kaže da je vjerojatno riječ o nesretnom slučaju za koji se odgovornost ne može pripisati NATO-u i koji ne umanjuje njihovu potporu međunarodnoj zračnoj kampanji", rekao je u nedjelju NATO-ov dužnosnik.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙