FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kip praškog Djeteta Isusa iz Osijeka prenijet u Dalj

Autor: vsik
OSIJEK/DALJ, 3. travnja 2011. (Hina) - Kip praškog Djeteta Isusa, danas je nakon misnog slavlja u Rezidenciji Družbe Srca Isusova u Osijeku, gdje je bio 15 godina, prenijet u daljsku Crkvu Sv. Josipa, u koju su ga unijeli vjernici u procesiji.

Pater Ignac Čišmešija, Isusovac, na misi u Osijeku rekao je kako su u teškim danima za domovinu Hrvatsku dobili poklon časnih sestara iz samostana Djetešce Isusa u Pragu, dodavši kako je došlo vrijeme da Dijete Isus uđe u novi dom i srca vjernika.

Ideju je potaknula skupina vjernika Prijatelji malog Isusa iz Osijeka, koji su poželjeli da se u Dalju koji je pretrpio teška stradanja tijekom Domovinskog rata prenese kipić praškog Djeteta Isusa i da tamošnji vjernici, ali i iz svih ostalih mjesta hodočaste Djetetu Isusu koji milosno odgovara na iskrene molbe čovjeka koji danas pati zbog velikih nepravdi koje se događaju, rekla je vjernica Zdenka Banja.

Dodala je kako se mnogo ljudi uključilo u realizaciju te ideje pa je između ostalog Mara Vakoš, poznata po izradi rukotvorina, Djetetu Isusu izvezla košulju i zlatovez na plaštu sa slavonskim motivima.

U Crkvi Svetog Josipa u Dalju kip je posvetio pater Ignac Čišmešija, a daljski svećenik Josip Kolesarić, koji je vodio misno slavlje, kazao je kako su daljski vjernici bili uzbuđeni „najljepšim poklonom kojega su mogli dobiti“.

Originalni kip Djeteta Isusa nalazi se u Pragu u samostanu Djetešca Isusa, a štuje se u brojnim zemljama. Liturgijski spomen na sveto praško Dijete održava se svakog 25. u mjesecu.

(Hina) xvsik yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙