FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EP Šah: Prvak Rus Potkin

Autor: rsal
AIX LE BAINS, 2. travnja 2011. (Hina) - Nakon 11 kola po švicarskome sustavu natjecanja u francuskom Aix le Bainsu završeno je 12. Pojedinačno europsko prvenstvo na kojem su se natjecala 393 sudionika iz 42 zemlje, a naslov europskog prvaka sa 8,5 bodova osvojio je 29-godišnji ruski velemajstor Vladimir Potkin.

Isti broj bodova osvojili su i Poljak Radoslaw Wojtaszek, najbolja svjetska šahistica Judit Polgar i Ukrajinac Aleksandar Mojsejenko, a pobjednički pokal pripao je Potkinu zahvaljujući najboljem performans-rejtingu. Potkin je startao s fenomenalnih 5 uzastopnih pobjeda i cijelo je vrijeme bio na vrhu ljestvice. Njegova pobjeda potpuno je zaslužena jer je nanizao 6 pobjeda i 5 remija i nije osjetio gorčinu poraza, iako je bio rangiran tek kao 43. igrač prvenstva. Bila je to četvrta pobjeda Rusa na europskim prvenstvima! Drugi je bio Poljak Radoslaw Wojtaszek, a fantastičan uspjeh ostvarila je i Judit Polgar, koja je u jakoj muškoj konkurenciji osvojila 3. mjesto. Na Svjetski kup plasirala su se 23 najuspješnija igrača. Nažalost, među njima nije najbolji hrvatski predstavnik Ivan Šarić jer u posljednjem kolu nije uspio svladati Danca Petera Heinea Nielsena. Partija je završena podjelom boda, pa je Šarić na kraju osvojio 37. mjesto sa 7,5 bodova.

Važniji rezultati 11. kola:

Potkin-J. Polgar remi, Wojtaszek-Svidler remi, Vitjugov-Feller remi, Vallejo Pons-R. Mamedov remi, Mojsejenko-McShane 1:0, Žigalko-Ragger remi, Jakovenko-Parligras 1:0, Nepomniači-Korobov 0:1, Hairulin-Jobava remi, Iordachescu-Rjazancev remi, Lupulescu-Motiljev remi, Inarkijev-Haifman 1:0, Šarić-Nielsen remi, Stević-Bologan 0:1, Naiditsch-Martinović 1:0, Brkić-Kabanov 1:0, Palac-Potapov remi, Kožul-Terrieux remi itd.

Poredak najuspješnijih sudionika:

1.-4. Potkin, Wojtaszek, J. Polgar i Mojsejenko po 8,5 bodova, 5.-15. Vallejo Pons, Ragger, Feller, Svidler, R. Mamedov, Vitjugov, Žigalko, Jakovenko, Korobov, Inarkijev i Postny po 8, a čak 28 igrača osvojilo je po 7,5 bodova. Od njih, na Svjetski kup plasirali su se Azarov, Hairulin, Kobalija, Gulijev, Rjazancev, Iordachescu, Lupulescu i McShane jer su imali najbolji performans-rejting. Najuspješniji u tom pogledu bili su ruski šahisti, koji su izborili čak 8 mjesta na Svjetskom kupu, po dvije „putovnice“ osvojili su Ukrajinci, Azerbejdžanci i Bjelorusi, a po jednu Poljaci, Mađari, Španjolci, Austrijanci, Francuzi, Izraelci, Moldavci, Rumunji i Englezi. Od hrvatskih reprezentativaca, uz izvrsnog Šarića vrlo dobar je bio Ante Brkić, koji je sa 7 bodova osvojio 68. mjesto. Hrvoje Stević (6,5), Mladen Palac (6) i Saša Martinović (5,5) bili su solidni, a podbacio je Zdenko Kožul, koji je sa 5,5 bodova završio tek na 207. mjestu.

(Hina) xvkov yrš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙