FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Popijač: saznat će se tko je kupovao dionice Ine

Autor: Robert Kore, Nevenka Brčić
ZAGREB, 2. travnja 2011. (Hina) - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač izjavio je danas kako treba pričekati rezultate istrage koja se vodi vezano za dionice Ine te kako se nada da će se vrlo brzo saznati tko je kupovao dionice Ine na Zagrebačkoj burzi

„Dobro je da je Hanfa to pokrenula i da se Državno odvjetništvo uključuje. Mislim da je vrijedno pričekati i vidjeti zapravo tko stoji iza tih transakcija, što je izvor novca i nakon toga donositi odluke koje će štiti hrvatske nacionalne interese“, kazao je Popijač novinarima nakon današnje sjednice Vlade.

Vlada, naime, danas nije raspravljala o izmjenama Zakona o privatizaciji Ine po kojima nitko ne bi mogao imati više od 49 posto dionica hrvatske naftne kompanije, jer je odlučila pričekati rezultate istrage Državnog odvjetništva o spornoj kupovini Ininih dionicama, a trag o kupcima tih dionica vodi k Slovačkoj, Mađarskoj i Cipru.

Popijač napominje kako je svatko tko je želio kupovati dionice mogao to činiti na hrvatskom tržištu. „Svi oni koji stoje iza tih transakcija, uz slične ili institucije koje postoje u tim državama, moraju na kraju krajeva biti vidljivi. Hrvatska ima zajedno s našim strateškim partnerom, MOL-om puno pravo znati što se događa s tim dionicama. I vjerujem da će to vrlo brzo biti i poznato“, kazao je.

Na upit kakve bi se cijene naftnih derivata mogle očekivati na početku sljedećeg tjedna, s obzirom i na novi pravilnik o utvrđivanju cijena derivata, Popijač očekuje kako bi u najboljem slučaju sve moglo ostati na postojećoj razini. No, dodaje, vidjet će se u ponedjeljak kada će se raditi zadnje kalkulacije.

Novim je pravilnikom naftnim kompanijama omogućeno slobodno formiranje cijena na benzinskim postajama na autocestama, a upitan za bojazni o znatno višim cijenama na autocestama, Popijač je kazao kako je konkurencija u distribuciji naftnih derivata tolika da si nitko neće dopustiti neuobičejeno ili nekonkurentno povećanje cijena.

(Hina) xrkor/xbn ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙