FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Demokratski centar za temeljite promjene

Autor: dpos
ZAGREB, 2. travnja 2011. (Hina) - Demokratski centar (DC) drži da su Hrvatskoj danas nužne temeljite promjene budući da je ovaj model dosadašnjeg djelovanja države i društva potrošen, priopćeno je danas iz DC-a.

"Hrvatski izborni zakon ne zahtjeva samo promjenu izbornih jedinica, on traži reformu izbornog sustava, jer je biranje kandidata sa stranačkih lista dotrajalo", ustvrdila je predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt na svečanoj sjednici Glavnog odbora na kojoj je obilježena 11. obljetnica postojanja stranke.

DC se zalaže da se na parlamentarnim izborima barem polovica zastupnika u Saboru bira izravno, a druga polovica sa stranačkih lista. Vrijeme je da građani biraju ljude, a ne stranke, rekla je Škare Ožbolt.

Istaknula je kako se DC zalaže za ekonomski regionalizam, smanjivanje ogromnog državnog i administrativnog aparata, kao i za definiranje pravila o odgovornom ponašanju vlasti, s ugrađenim automatizmom o pojedinačnoj i kolektivnoj odgovornosti institucija vlasti.

DC predlaže pravila odgovornog ponašanja vlasti koja moraju biti obvezujuća i javno objavljena u formi konvencije o „odgovornoj vladi“.

Usvajanje i javno objavljivanje konvencije o „odgovornoj vladi“ za Hrvatsku bi značilo i konačan kraj političkog voluntarizma, smatra Škare Ožbolt.

Također drži da prije ulaska u EU, hrvatski vlastodršci moraju usvojiti i načelo da nacionalni interesi moraju biti iznad svega. "Tko god bio na vlasti mora voditi nacionalnu unutarnju i vanjsku politiku koja prije svega vodi računa o interesima Hrvatske, a ne EU ili susjednih država", rekla je.

Govoreći o potrebi pojačanog rješavanja pitanja nezaposlenosti kroz pokretanje proizvodnje Škare Ožbolt je istaknula da bi bilo puno bolje da je, umjesto što je novac proslijedio poslovnim bankama, HNB mogao dati svakom poslodavcu 50.000 kuna ako zaposli jednog radnika.Tako se moglo tim novcem otvoriti 100.000 radnih mjesta, ustvrdila je.

Predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt na današnjoj je svečanosti uručila priznanja za dugogodišnji stranački rad 20-orici utemeljitelja stranke, podsjetivši kako je Demokratski centar nastao 2000. godine kao izraz želje za stvaranjem zdrave i politički razvojne opcije centra - desnog centra, opcije kojoj su razvoj i politička umjerenost, ali i čuvanje nacionalnog interesa na prvom mjestu, stoji u priopćenju DC-a.

(Hina) pp yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙