FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DC: arhiv JNA svim sljednicama SFRJ

Autor: dber
ZAGREB, 4. ožujka 2011. (Hina) - Iz Demokratskog centra (DC) danas su izrazili zadovoljstvo razrješenjem slučaja hrvatskog branitelja Tihomira Purde, ali su i upozorili da se "mora odrediti sudbina arhiva JNA na temelju kojih Srbija podiže optužnice protiv građana drugih država".

"Slučaj Purda, Marić, a sada i uhićenje umirovljenoga generala Armije BiH Jovana Divjaka na osnovi tjeralice koju je raspisala Srbija zbog ratnih zločina nad pripadnicima JNA upućuju na zaključak da jedino Republika Srbija ima uvida u sadržaj arhiva JNA", navodi DC u priopćenju koje je potpisala predsjednica stranke Vesna Škare-Ožbolt.

Iz DC-a pozivaju predsjednika Republike i hrvatsku vladu da samoinicijativno ili u suradnji s drugim državama predlože i potaknu osnutak međudržavnoga stručnog povjerenstva koje bi razmotrilo sadržaj arhiva JNA iz 1990., 1991. i 1992. godine iz kojih se izvlače ti slučajevi, a da svaka država, u skladu s pronađenim sadržajem, pokrene odgovarajuće pravne postupke.

"DC čvrsto vjeruje da sve države nastale raspadom SFRJ imaju neovisno pravosuđe koje se samostalno može nositi sa svim sadržajima koji izlaze iz kutija vojnog arhiva JNA, ali drži da jedna država ne može imati ekskluzivno pravo nad tim arhivima i da sadržaj arhiva mora biti jednako dostupan i Hrvatskoj i BiH, kao i svakoj drugoj državi sljednici bivše SFRJ", stoji, među ostalim, u priopćenju koje je potpisala predsjednica DC-a Vesna Škare-Ožbolt.

(Hina) pp/xbdj ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙