FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 1. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - HDZ iz procedure neće povući prijedlog zakona o socijalnoj skrbi kako je to tražio SDP, rekao je danas u izjavi novinarima ministar zdravstva i socijalne skrbi i potpredsjednik hrvatske Vlade Darko Milinović istaknuvši kako novim zakonom niti jedno socijalno pravo nije ukinuto ili smanjeno, već je njime povećana pomoć za uzdržavanje samaca i uveden status roditelja njegovatelja, a što SDP u svom mandatu nije htio uvesti. Navevši kako je danas 1. travnja, dan varalica, Milinović je u središnjici HDZ-a kazao da SDP na taj dan želi zavarati i lagati hrvatskom narodu o novom zakonu o socijalnoj skrbi. Podsjetivši na 'socijalnu osjetljivost' SDP-a dok su bili na vlasti, ministar zdravstva rekao je kako je 1999., za mandata HDZ-a, u Hrvatskoj rođeno 45.179 djece, a na kraju SDP-ova 39.668 djece."SDP je s takvom socijalnom politikom osiromašio Hrvatsku za 5.511 djece", istaknuo je Milinović dodavši kako će učiniti sve da se takva socijalna politika, kao i stranka koja bi ju provodila, ne vrati na vlast. Naveo je kako su za vrijeme vladavine SDP-a smanjene i porodiljne naknade upitao se hoće li ta stranka ukinuti naknadu nezaposlenim rodiljama, a koja sada iznosi 1.600 kuna. Ističući kako su europski i svjetski trendovi deinstitucionalizacija smještaja djece Milinović je rekao kako prijedlogom zakona žele postići da djeca do sedam godina odrastaju u udomiteljskim obiteljima u kojima imaju sve uvjete za bolji psihofizički razvoj. Na novinarsko pitanje hoće li uvesti socijalne mirovine, Milinović je odgovorio kako se tim zakonom otvara mogućnost uvođenja takvih mirovina. Ministar je odgovarajući na novinarsko pitanje je li znao da su državne bolnice također zainteresirane za nabavu PET/CT uređaja, a što pokazuju zapisnici s dvaju sastanaka Povjerenstva za radiologiju održanih u Ministarstvu zdravstva, rekao da nije znao.

ZAGREB - Na prijedlog USKOK-a zagrebački Županijski sud blokirao je imovinu nedavno smijenjenom glavnom izvršnom direktoru INA-e i bivšem direktoru Crosca Bojanu Milkoviću te nekadašnjem Croscovom voditelju projekta remonta svih platformi Miroslavu Pacaku koje se tereti za primanje mita i krivotvorenje isprava. Tu je vijest USKOK poslijepodne objavio na svojim internetskim stranicama ne navodeći imena, već samo inicijale osumnjičenika, koje tereti za kaznena djela primanja mita, primanja mita u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja isprava. Milkoviću je nakon pokretanja USKOK-ove istrage određen jednomjesečni pritvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke koje USKOK treba saslušati u istrazi o njegovoj navodnoj korumpiranosti. Jednomjesečni pritvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke određen je i drugookrivljenom Miroslavu Pacaku koji je nedostupan jer je izvan Hrvatske pa je USKOK od policije zatražio da se za njim raspiše tjeralica. Za dvojicu okrivljenika USKOK sumnja da su od 2002. do 2009. dodjeljivanje poslova drugim poduzećima uvjetovali davanjem mita u iznosu od pet posto neto vrijednosti ugovorenog posla, odnosno u drugim slučajevima 10 posto od vrijednosti ukupno izvedenih radova.

ZAGREB - Hrvatska naftna kompanija INA reagirala je danas na medijske napise vezane uz prodaju stanova u INA-nom vlasništvu od 2002. do 2009., navodeći da su "svi stanovi koje je kompanija prodala u tom razdoblju pa do danas, prodani na temelju općih akata donesenih od Uprave Ina-Industrije nafte d.d., kao tijela koje je ovlašteno za njihovo donošenje". "Tim je općim aktima za sve stanove u vlasništvu INA, d.d. precizno utvrđen postupak i kriteriji za definiranje svih bitnih elemenata pojedinačne odluke o prodaji", navodi se u priopćenju Sektora korporativnih komunikacija INA-e. "Istim aktima također je utvrđeno pravo na popust prilikom kupnje stana, a koje imaju isključivo najmoprimci stanova, odnosno, slijedeće kategorije: radnici i umirovljenici kompanije, pravni prednici INA, d.d., radnici tvrtki kćeri INA Grupe te sudionici Domovinskog rata koji su na ovaj način dobili priliku riješiti svoje stambeno pitanje", ističe se. INA također navodi kako su tržišnu vrijednost svakog stana utvrdili ovlašteni sudski vještaci te je za svaki stan izrađen elaborat o tržišnoj vrijednosti. "Suprotno navodima u medijima, navedeni elaborati kao i ugovori o prodaji stanova nemaju oznaku poslovne tajne (svi ugovori su ovjereni kod javnog bilježnika)", stoji u priopćenju. Što se tiče praznih stanova i poslovnih prostora u vlasništvu INA, d.d., oni su prodavani i prodaju se putem javnog natječaja po početnoj cijeni formiranoj sukladno elaboratu izrađenom od strane ovlaštenog sudskog vještaka. dodaje se.

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je danas u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Jamesa B. Foleya, na njegovu zamolbu, priopćeno je večeras iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije. U priopćenju Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije ne navode se pojedinosti ni tema razgovora kardinala Bozanića i američkog veleposlanika Foleya.

ZAGREB - Na danas otvorenom međunarodnom sajmu turizma Lato u Varšavi, koji se održava do 3. travnja, Hrvatska predstavlja svoje najkvalitetnije proizvode na izloži Hrvatske gospodarske komore (HGK) "Be CROative", a Hrvatska turistička zajednice (HTZ) hrvatsku turističku ponudu, izvijestili su iz HGK. Izuzetno smo zadovoljni posjećenošću izložbe koja je na otvorenju plijenila pažnju brojnih posjetitelja sajma koji je protekao u znaku Hrvatskog dana, izjavio je direktor izložbe "Be CROative" Trpimir Župić. Robna razmjena Hrvatske i Poljske iznosi oko 520 milijuna dolara, ali postoje velike mogućnosti unaprjeđenja izvoza u graditeljstvu, energetici, prometnoj infrastrukturi te turizmu, naglasio je Župić. Izložba "Be CROative" na turističkom sajmu Lato predstavlja se na izložbenom prostoru od 150 četvornih metara u obliku dvije kocke, osmišljenom na način da simbolički predstavi Hrvatsku. Multimedijalna izložba hrvatskih proizvoda po principu "gledaj, slušaj, osjeti" dočarava Hrvatsku u njenom najboljem izdanju, ističu iz HGK i dodaju da je po prvi put u sklopu izložbe osmišljen i prostor za najmlađe posjetitelje. Na izložbi se predstavlja 38 hrvatskih proizvoda, nosioca prestižnih znakova "Izvorno hrvatsko" i "Hrvatska kvaliteta", a svih 235 proizvoda sa znakom "Hrvatska kvaliteta" i 116 proizvoda nositelja znaka "Izvorno hrvatsko" prezentiraju se putem promotivnih spotova koji se prikazuju tijekom trajanja izložbe i putem promotivnog letka. Izložbom hrvatskih proizvoda "Be CROative" HGK od 2007. promovira Hrvatsku u svijetu s ciljem da je prikaže ne samo kao zemlju svjetski uspješnih sportaša i prirodnih ljepota, već i kao domovinu kvalitetnih proizvoda koji su priznati i poznati diljem svijeta.

ZAGREB - Izaslanstvo hrvatskih znanstvenika posjetilo je danas Europski centar za fiziku čestica (CERN) u Ženevi, najveći znanstveni laboratorij na svijetu, priopćeno je iz Instituta Ruđer Bošković. U izaslanstvu su bili dr. sc. Danica Ramljak, ravnateljica Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Ivan Pavić i dr. sc. Dragan Bolanča, rektor i prorektor Sveučilišta u Splitu te dr. sc. Amir Hamzić, dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Hrvatski znanstvenici iz Splita i Zagreba već niz godina značajno pridonose istraživanjima u velikim projektima CERN-a, a generalni direktor CERN-a dr. sc. Rolf-Dieter Heuer izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s hrvatskim znanstvenim institucijama i tvrtkama, kao i njihovim doprinosom projektima CERN-a. Posebno je izrazio zadovoljstvo ulogom tvrtke Končar iz Zagreba u razvoju detektora i magneta na CERN-u te pozvao hrvatske znanstvenike i gospodarstvenike na daljnje proširenje suradnje u svim trima strateškim područjima CERN-a: istraživanje, inovacija i edukacija. Učlanjenjem u CERN značajno bi se podigla kvaliteta obrazovanja i znanosti u Hrvatskoj, a hrvatske tvrtke bi prvi put dobile mogućnost ravnopravnog sudjelovanja u razvoju visokih tehnologija i u natječajima za dobivanje poslova u CERN-u, ističe se u priopćenju. O velikom potencijalu koje učlanjenje u CERN omogućava Hrvatskoj izaslanstvo hrvatskih znanstvenika izvijestiti će predsjednika Republike, Vladu RH, Hrvatski sabor i hrvatsku javnost, navode iz Instituta Ruđer Bošković.

ZAGREB - Deset dana nakon početka štrajka u "Večernji list" danas je ušla inspekcija rada koju je već na početku štrajka zvala "Večernjakova" podružnica Sindikata novinara Hrvatske, doznaje se od predsjednika štrajkaškog odbora Antuna Filića. "Inspektori rada napokon su došli u 'Večernji list', i to tek deset dana nakon našega službenog zahtjeva i opetovanih javnih poziva da dođu u nadzor", izjavio je za Hinu poslijepodne Filić, ujedno predsjednik "Večernjakove" podružnice SNH. Po njegovim riječima, inspektori su razgovarali s kolegama koje su zatekli u redakciji, a koji ne štrajkaju. O rezultatima nadzora zasad ne znamo ništa, no nadamo se da će se utvrditi "tko to puni 'Večernjak' tekstovima dok većina stalno zaposlenih novinara štrajka, i kakav je status tih kolega", rekao je Filić.

ZAGREB - Potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidar Pankretić potpisao je danas s gradonačelnikom Velike Gorice Draženom Barišićem ugovor o sufinanciranju popravka nerazvrstanih cesta koje su oštećene u poplavi u rujnu prošle godine, vrijedan 300.000 kuna. Ministar Pankretić i zagrebački župan Stjepan Kožić posjetili su Osnovnu školu Šćitarjevo za čiju dvoranu još treba uporabna dozvola. Uređenje škole i dvorane potpuno je sa 16,9 milijuna kuna financiralo Ministarstvo regionalnog razvoja, priopćeno je danas iz ureda zagrebačkog župana. Obilazak velikogoričkog područja završio je posjetom radnoj zoni Rakitovcu, gdje će se uskoro otvoriti distributivni centar za voće i povrće. "Radna zona prostire se na 115.000 kvadrata i ponosni smo na prvi investicijski objekt koji će se u njoj izgraditi", rekao je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. Župan Kožić rekao je da bi prva faza izgradnje distributivnog centra trebala biti gotova početkom listopada ove godine, a obuhvaćat će hladnjaču, sortirnicu, pakirnicu i skladišni prostor za naše proizvođače voća i povrća.

ZAGREB - Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost (DZRNS) priopćio je danas da je količina radioaktivnosti u atmosferi u skladu s prosječnim vrijednostima, a zabilježene varijacije odgovaraju atmosferskim prilkama i ne mogu se povezati s događajima u Japanu. Zavod je u današnjem priopćenju ponovno reagirao na informacije o "radioaktivnom oblaku" koji se širi putem elektroničke pošte, SMS porukama i sl., istaknuvši kako ih ne treba uzimati u obzir budući da su neutemeljene, a imaju za cilj nepotrebno uznemiravanje javnosti. Po podacima Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu razvidno je da su varijacije doza unutar očekivanih vrijednosti i ne ukazuju na povećanje koje bi se moglo dovesti u vezu s ispuštanjima u Japanu. Mjerenja programa radiološkog nadzora okoliša koja se provode u Hrvatskoj ne ukazuju na povećanje koncentracije aktivnosti joda I-131 i cezija Cs-137, ni drugih radionuklida koji su pokazatelji ispuštanja iz nuklearnih postrojenja, stoji u priopćenju. Navodi se i da su prema izvještajima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u pojedinim djelovima Europe utvrđeni tragovi radioaktivnosti u zraku koja se povezuje s nuklearnom nesrećom u Japanu. Budući da se radi o vrlo niskim koncentracijama radioaktivnog joda i cezija nije moguće utvrditi povećanje brzina.

ZAGREB - Hrvatski Crveni križ i nadalje prikuplja novac za stanovnike Japana pogođene snažnim potresom i plimnim valom. Do 1. travnja prikupljeno je oko 4.4 milijuna kuna. Oko 4.2 milijuna uplaćeno je na žiro račun, pri čemu je najviše donirala Vlada - 3.5 milijuna kuna, dok je oko 125 tisuća kuna donirano pozivima na donatorski telefon, priopćeno je iz HCK. HCK je 18. ožujka na račun japanskog Crvenog križa uplatio iznos od 3.7 milijuna kuna prikupljen donacijama hrvatskih građana, tvrtki, tijela lokalne uprave i Vlade, a preostala sredstva također će biti uplaćena na račun Japanskog Crvenog križa. Zainteresirani i dalje svoje priloge mogu donirati uplatom na žiro račun HCK-a broj 2340009-1511555516 poziv na broj odobrenja 02, pozivom na donatorski telefon broj 060 90 11 (6,15 kn, PDV uključen) ili on-line donacijom na www.hck.hr

SPLIT - Policija je uhitila 39-godišnjeg državljanina Paname koji je na međunarodnoj tjeralici Interpola zbog udruživanja u kriminalnu organizaciju i zloporabe opojnih droga, izvijestila je danas splitsko-dalmatinska Policijska uprava. Panamac je uhićen 30. ožujka, a jučer je priveden istražnome sucu radi određivanja ekstradicijskog pritvora. Za Panamcem je raspisana tjeralica 26. prosinca 2010. godine.

DUBROVNIK - Hrvatsko-austrijsko društvo Dubrovnik u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom iz Zagreba u spomen na nedavno preminulog svog dugogodišnjeg člana, Marka Breškovića organiziralo je u Dubrovniku "Dane jazza". Marko Brešković dugogodišnji je poznati dubrovački glazbenik i član jednog od najpopularnijih hrvatskih sastava "Dubrovački trubaduri" a preminuo je prošle godine. Kako je istaknula predsjednica Hrvatsko-austrijskog društva Dubrovnika, Branka Martinović-Vuković, organizacija ovih jazz koncerata nastavak je već započete suradnje Hrvatsko-austrijskog društva s Glazbenom akademijom u Grazu, posebno Odjelom za jazz glazbu na kojoj djeluje i prof. Karlheinz Miklin, a koji je s triom "Karlheinz Miklin Trio" sinoć održao koncert u Kazalištu Marina Držića. Na istoj visokoškolskoj ustanovi u Grazu studiraju i dva mlada glazbenika iz Dubrovnika, Ivan Bonačić i Alan Polzer, koji djeluju u jazz sastavu "Blues figures", a koji je večeras nastupio u Kazalištu Marina Držića na koncertu u spomen na Marka Breškovića.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙