FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodik traži ukidanje Suda i Tužiteljstva BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 31. ožujka 2011.(Hina) - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je u četvrtak kako će od parlamenta tog bosanskohercegovačkog entiteta zatražiti raspisivanje referenduma o statusu Suda i Tužiteljstva BiH odnosno o ukidanju tih pravosudnih tijela.

Dodik je na konferenciji za novinstvo u Banja Luci ponovio svoje ranije ocjene kako su sud i tužiteljstvo na državnoj razini protuustavni te kako su utemeljeni intervencijom međunarodne zajednice bez suglasnosti vlasti RS-a pa ih stoga valja ukinuti.

Kazao je kako očekuje da će parlament RS o njegovu zahtjevu raspravljati već na narednoj sjednici te kako se nada da će biti zakazan i datum održavanja referenduma.

"U svakom slučaju očekujem da će se srpski kadrovi povući iz tih institucija", kazao je Dodik.

Državno tužiteljstvo protiv njega već više od dvije godine vodi istragu zbog sumnje u pronevjeru dijela novca iz entitetskog proračuna koji je trebao biti utrošen za gradnju novog sjedišta vlade RS-a u Banja Luci.

Dodik je ustvrdio kako se ne plaši te istrage te kako nema osnova da protiv njega bude podignuta optužnica.

Novi napad Dodika na državni sud i tužiteljstvo BiH uslijedio je samo dan nakon što je Vijeće za provedbu mira u BiH (PIC) na zasjedanju u Sarajevu upozorilo da se s tim mora prestati te da se rad i opstanak Suda i Tužiteljstva BiH ne smiju dovoditi u pitanje.

Sud i Tužiteljstvo BiH uspostavljeni su kako bi procesuirali najteže slučajeve ratnih zločina te organiziranog kriminala i korupcije.

(Hina) xrmav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙