FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: dobro raspoloženje na svjetskim burzama ohrabruje

Autor: neba
ZAGREB, 31. ožujka 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje dobro raspoloženje, ponajviše zahvaljujući rastu cijena dionica na svjetskim burzama na samom kraju prvog tromjesečja.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, 1 pad, a 1 porast.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,63 posto, na 2.292 boda, a Crobex10 0,83 posto, na 1.275 bodova.

Oba burzovna indeksa završavaju prvo tromjesečje s dobitcima. Od početka godine Crobex je porastao 8,6, a Crobex10 10,4 posto. Usporedbe radi, najvažniji američki S&P 500 indeks ojačao je od početka godine 5,6 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 16 milijuna kuna, što je otprilike 6 milijuna više nego prethodnoga trgovinskog dana.

Milijunski promet ostvaren je dionicama HT-a, Đuro Đaković Holdinga i Podravke. Pritom je dionica HT-a poskupila 0,95, a Podravke 1,23 posto. Dionica Đure Đakovića pojeftinila je gotovo 4 posto.

„Na domaćem tržištu danas očekujem stagnaciju indeksa s pozitivnim predznakom. Redoviti prometi dionicama posljednjih dana znatno su pali, ponajviše zbog obustave trgovanja dionicom Ine, pa je i danas izgledan nizak obujam trgovanja“, kaže Tamas Nagy, voditelj trgovanja u investicijskom društvu Abacus brokera.

Dodaje i da je cijela situacija s Inom, od obustave trgovanja tom dionicom do namjere Vlade da ograniči vlasnički udjel inozemnim i domaćim investitorima na maksimalno 49 posto, dovela u veći medijski fokus tržište kapitala, a to ocjenjuje pozitivnim, jer privlači pozornost malih ulagača.

„Na svjetskim burzama, pak, situacija se privremeno stabilizirala, no iznimno pozitivni trend nije se prelio u većem obujmu na domaće tržište zbog domaćih gospodarskih problema“, ocjenjuje Nagy.

Pojedini analitičari u Hininoj anketi navode da bi pozornost investitora mogla privući vijest koju je objavio Poslovni dnevnik da je za paket dionica HT-a u vlasništvu Fonda hrvatskih branitelja i Umirovljeničkog fonda, uz ranije iskazan interes JP Morgana i Nomure, zainteresiran i UniCredit.

Na Wall Streetu su i u srijedu vodeći indeksi porasli, a na tržištu su dominirali fond menadžeri koji pred kraj tromjesečja uljepšavaju svoje portfelje, kupujući dionice koje su posljednjih mjeseci ostvarile najveće dobitke.

Na većini azijskih i europskih burzi cijene dionica jutros, zadnjeg dana prvog tromjesečja, blago rastu, no trguje se oprezno dok se procjenjuju rizici od kriznih žarišta u Japanu, Libiji i na Bliskom istoku.

„Mjesec ožujak bio je vrlo volatilan, uslijed nemira na sjeveru Afrike i katastrofe koja je pogodila Japan. Vodeći svjetski burzovni indeksi postupno se oporavljaju od šokantnog mjeseca, pa su tako azijske burze do danas uspjele izbrisati sve gubitke koje su pretrpjele nakon potresa u Japanu. Sada su sve oči investitora uprte u američko tržište rada u očekivanju objave izvješća o zaposlenosti u petak“, ističe Nagy.

Očekivanja u vezi izvješća o zaposlenosti u SAD-u u ožujku prilično su optimistična. Ekonomisti procjenjuju da je američko gospodarstvo u ožujku otvorilo novih 190.000 radnih mjesta, a da je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena na 8,9 posto.

„Relativno slab obujam trgovanja na svjetskim burzama sugerira da investitori s nestrpljenjem očekuju izvješće o zaposlenosti, koji bi mogao poslužiti kao katalizator za daljnji uspon cijena dionica“, zaključuje Nagy.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙