FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gala koncert u Londonu u Gorbačovljevu čast

Autor: kgab
LONDON, 30. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Filmske zvijezde, pjevači i političari doći će u večeras na gala koncert u Londonu povodom rođendana bivšeg sovjetskog predsjednika Mihaila Gorbačova koji je napunio 80. godina ranije ovoga mjeseca.

Gorbačov na Zapadu uživa status slavne osobe i smatra se čovjekom koji je oslobodio istočnu Europu od sovjetske vlasti i okončao Hladni rat. Koliko je slavan pokazuje i to da će doomaćini gala koncerta u Albert Hallu biti američki glumci Sharon Stone i Kevin Spacey.

"Mihail Gorbačov je jedan od nekolicine ljudi koji može opravdati etiketu 'čovjek koji je spasio svijet'", priopćio je Albert Hall na svojoj internetskoj stranici najavljujući ovaj događaj čiji će prihod ići u dobrotvorne svrhe.

Međutim, ovaj dobitnik Nobelove nagrade za mir na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza je marginaliziran i mnogi ga okrivljuju za raspad SSSR-a i ekonomske poteškoće koje su nakon toga slijedile.

Na koncertu će, među ostalim, nastupiti Bryan Ferry i Shirkley Bassey, kao i slavni ruski dirigent Valerij Georgijev. U gledalištu se očekuju bivši kalifornijski guverener Arnold Schwarzenegger, bivši britanski premijer John Major i izraelski predsjednik Shimon Peres.

Na koncertu će biti objavljen i dobitnik nagrade Mihaila Gorbačova "Čovjek koji je promijenio svijet", a nominirani su pjevač irske rock grupe U2 Bono Vox, američki redatelj Steven Spielberg, britanski fizičar i začetnik world wide weba tim Berners-Lee, njemački filozof Juergen Habermas i nekadašnji brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva.

Uoči svoga 80. rođendana Mihail Gorbačov objavio je da će utemeljiti nagradu "Čovjek koji je promijenio svijet", koja će se dodijeliti za osobi čijim je istaknutim postignućem u razvoju globalne civilizacije, kulture, društvenih znanosti i tehnologije svijet postao bolji.

(Hina) xkga ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙