FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čačić: prekrajanje - krađa koja neće pomoći HDZ-u

Autor: kgab
ZAGREB, 29. ožujka 2011. (Hina) - Predsjednik HNS-a Radimir Čačić izjavio je u utorak da je najavljeno prekrajanje izbornih jedinica protuzakonita i protuustavna bezočna krađa koja opasno ugrožava završetak pregovora u očekivanom roku, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om i predsjednica Kluba zastupnika HNS-a Vesna Pusić je izrazila nadu da do toga neće doći.

"U trenutku kad smo neposredno pred završetkom pregovora ponovno jedna bezočna krađa koje je ne samo protuzakonita nego i protuustavna. To neće ništa pomoći HDZ-u, HDZ će izgubiti s tom krađom i bez nje, ali opasno ugrožava ionako upitan završetak pregovora u ovom roku u kojem bi željeli da se dogodi", rekao je Čačić na marginama okruglog stola Političke akademije HNS-a.

Na pitanje novinara je li prekrajanje izbornih jedinica nekoliko mjeseci prije izbora fer i pošteno, Čačić je izjavio da kada se govori o HDZ-u da fer i pošteno nisu termini koji bi se mogli spominjati u istoj rečenici.

"Nažalost, ni zakonitost nije nešto što bi stalo u istu rečenicu s HDZ-om", ustvrdio je Čačić. Po njegovim riječima, HDZ će na izborima biti "potučen do nogu", a izborne jedinice u kojima će se to naročito snažno osjetiti su prva, treća i osma.

Pusić je izrazila nadu da neće doći do prekrajanja izbornih jedinica.

"To bi bilo direktno kršenje ustavnog zakona koji je dovršen prošle godine", istaknula je dodavši da bi to bilo u suprotnosti s petim člankom ustavnog zakona koji govori o rokovima za promjenu izbornog zakonodavstva. "Prema tome, nadam se da se u to nitko neće ipak na kraju upuštati", kazala je ona u izjavi za novinare.

Pusić je također rekla da se u nedjelju sastala s premijerkom Jadrankom Kosor s kojom je razgovarala o radnoj sjednici Nacionalnog odbora.

Kosor je prihvatila poziv da sudjeluje na toj sjednici koja će se održati 8. travnja i na kojoj bi se trebali dogovoriti oko završetka pregovora. Uz premijerku, na sjednici će sudjelovati predsjednik Ivo Josipović, koji je već ranije prihvatio poziv, i čelnici stranaka, rekla je Pusić.

(Hina) xkga ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙